Disparitia minerilor, bucuria guvernantilor!

8Numãrul pensionarilor minieri din Valea Jiului scade pe zi ce trece. În fiecare an, numãrul celor care au lucrat în cadrul unitãtilor miniere apartinãtoare actualei Societãti Nationale a Huilei (fostã RAH sau CNH – de-a lungul anilor post-revolutionari) se micsoreazã cu câteva procente bune. Numai anul trecut, peste 600 de fosti mineri au trecut în nefiintã, numãrul celor decedati doar în primele 6 luni ale acestui an fiind de peste 300.

În acest timp, disparitia fizicã a celor care si-au pierdut tineretea si anii maturitãtii extrãgând huilã, ar trebui sã-i bucure pe actualii si viitorii guvernanti ai tãrii.

Nu de alta dar, continua reducere a numãrului celor care au lucrat în subteran va atrage si o scãdere a sumelor alocate de la bugetul national pentru gratuitãtilor fostilor mineri. Respectiv, cele la energia electricã sau la bonurile de cãrbune, de exemplu.

„Este tragic dar adevãrat! Timpul nu ne mai asteaptã pe noi, fostii mineri, care suntem tot mai putini pe zi ce trece. În 10 – 15 ani, în Valea Jiului, vor mai trãi foarte putini dintre cei care au reusit sã iasã la pensie din industria minierã. În prezent mai suntem cam 20.000 dar numãrul nostru se reduce drastic în fiecare an. Vârsta si bolile acumulate de-a lungul anilor petrecuti în subteran îsi spun cuvântul. Pentru cã angajãri în minerit nu prea se mai fac, odatã si odatã, vor dispãrea si pensionarii minieri spre bucuria guvernantilor care nu vor mai avea bãtãi de cap cu rezolvarea problemelor acestora. Cei care sunt în fruntea tãrii sau vor ajunge, pe viitor, la guvernare ar trebui, însã, sã tinã cont de faptul cã nici ei nu sunt vesnici. Roata vietii se învârteste si, cândva, le va veni si lor rândul sã disparã. Prin urmare, ar trebui sã ne ajute, acum când încã mai trãim si unii si altii”, a spus Ion Hortopan, presedintele Ligii Sindicatului Pensionarilor Minieri din Valea Jiului.

8-1În parantezã fie spus, de la aproape 50.000 (în ianuarie 1990) numãrul angajatilor actualei Societãti Nationale a Huilei a scãzut (în iulie 2013) la doar aproximativ 6.000. Iar anii viitori vor aduce noi reduceri de personal si, implicit, închideri de mine…

Mircea Nistor

Advertisements

Un comentariu la „Disparitia minerilor, bucuria guvernantilor!

  • 8 noiembrie 2013 la 14:57
    Permalink

    Am iesit la pensie in 2011, dupa 25 de ani lucrati in mina. Copilul meu de 6 anisori se uia la mine, si nu intelege de ce tatal lui este bolnav, si cheltuie banii pe medicamente, si banii nu ajung! Cum sa fac eu copilul sa inteleaga ca niste oameni rai au taiat pensia tatalui , si familia in care traieste o duce greu? Un miner care a iesit la pensie in 2010 are pensie mai mare decat unul care a iesit la pensie dupa anul 2010 cand PDL-ul a hotarat taierea pensiilor minerilor cu 30%. Noi , minerii ne-am pus sperantele in USL, ca va repara aceasta nedreptate. Noi ,minerii nu cersim mariri de pensii, vrem doar sa se faca dreptate, acelasi calcul sa fie pentru toata lumea. Bine ca la militari s-a reparat urgent nedreptatea, iar la mineri nu. Daca este sa o luam logic, militarii doar au consumat bani de la buget , iar minerii au produs energie , si au asigurat independenta energetica a Romaniei. Nu mai suntem multi. Suntem putini si bolnavi. Murim repede, nu apucam sa ne vedem copii la casele lor.De ce nu ni se calculeaza si noua pensia dupa modelul de pana in 2010? Cred ca solutia sta in Curtea Constitutionala. Guvernul nu face ceva bun , decat obligat. Andrei Gheorghe. Petrosani.

Comentariile sunt închise.