Schimbul I  de la Mina Paroseni a anuntat ca se blocheaza în subteran, din cauza ca, din nou, Complexul Energetic Hunedoara refuza preluarea huilei extrase de minele neviabile. Mina Paroseni are cea mai redusa capacitate de însilozare, care a fost deja atinsa dupa doar 3 zile de activitate.
În sala de pontaj, cei aproximativ 200 de mineri de la schimbul I si-au anuntat liderii ca nu vor iesi din subteran, decât daca vor primi asigurari certe ca huila produsa la mina Paroseni va fi preluata ritmic de Complexul Energetic Hunedoara. Practic, oamenii renunta la protest doar daca se va semna un contract ferm între Societatea Nationala de Închideri de Mine Valea Jiului si Complexul Energetic Hunedoara. „M-am dus la schimbul I asa cum am promis înca de alaltaieri, ca de câteva zile sunt tensiuni. Am reusit sa-i linistesc atunci, dupa ce le-am spus ca miercuri aceasta problema se va discuta în cadrul Consiliului de Administratie, numai ca discutiile nu au dus la nici un rezultat, iar problema a fost aruncata pe umerii domnului Andronache (n.r. directorul CEH)”, a declarat presedintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.
Mina Paroseni are capacitate de însilozare mica, dar productie mare, datorita abatajului mecanizat, asa ca de miercuri minerii nu mai extrag carbune. Se lucreaza acum doar la asigurarea fronturilor de lucru, necesare pentru siguranta exploatarii. Probleme sunt si la Uricani, unde carbunele este depozitat direct în curte. Sunt circa 3000 de tone de huila care asteapta sa fie livrate, dar exista în orice moment riscul autoaprinderii carbunelui.
Saptamâna trecuta, înaintea protestului anuntat de minerii de la SNIMVJ, CEH a semnat o comanda de 10.000 de tone, dar numai pentru acea saptamâna. Am, lucrurile sunt din nou puse sub semnul întrebarii, în lipsa unui contract ferm sau a unei comenzi pentru carbunele extras de la minele neviabile, iar directorul societatii, Petre Dragoescu, a plecat la CEH sa vada cum se poate rezolva situatia.
Carmen Cosman