7Directori, primar, lideri de sindicat pusi fatã în fatã cu problemele pensionarilor minieri din Valea Jiului. Fostii ortaci din Valea Jiului s-au adunat miercuri în cadrul unei sedinte la care a participat directorul Casei Judetene de Pensii, primarul municipiului Petrosani, dar si lideri de sindicat.

Pensionarii le-au spus din nou cu ce probleme se confruntã. Principala nemultumire a pensionarilor este legatã de sistarea gratuitãtilor. ”Ca de fiecare datã rãspund afirmativ oricãrei invitatii, chiar mã simt onorat cã am o colaborare deosebitã cu pensionarii din Valea Jiului. Problemele sunt deosebite si rãmân aceleasi, recunoasterea scolii profesionale ca si stagiu asimilat, strãmutarea unor drepturi de la Ministerul Economiei la Ministerul Pensilor si reglementarea algoritmului de calcul al pensilor legale. Cu sigurantã se încearcã sã se facã ceva în acest sens, este în functie de cresterea economicã si de depistarea resurselor bugetare si de legile care vor fi votate în Parlament”, a spus Ilie Toma, directorul Casei Judetene de Pensii Hunedoara.

La întâlnire a fost prezent si primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, care cunoaste problemele fostilor ortaci.

”Problemele pe care  dumnealor le ridicã sunt cunoscute la nivelul administratiei publice locale foarte bine, unele dintre ele si-au gãsit rezolvarea anii trecuti. Altele însã si cea mai importantã dintre problemele  care le-au avut este aceea de a trece aceste gratuitãti pe care le au de la ministerul Industriilor la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale pentru cã acesta este pasul cel mai important care ar trebui realizat. Legislativ ar fi posibil, dar e nevoie de o lege, e nevoie de o hotãrâre de Guvern si de vointã politicã pentru a realiza aceste lucruri. Eu am fost invitat aici în calitate de primar. Problemele nu sunt legate de ceea ce putem noi sã rezolvãm pe plan local, însã eu îi sustin si i-am sustinut de fiecare datã în demersurile pe care dumnealor le-au fãcut pentru cã pânã la urmã sunt cetãteni ai comunitãtii si este foarte important ca orice cetãtean din municipiul nostru în momentul care are o problemã sã putem veni si sã sprijinim acest lucru”, a spus primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi. Pensionarii minieri au ridicat si problema biletelor de tratament, dar si a stagiului de cotizare.

Monika BACIU