9Viitorul este incert în ceea ce priveste Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului cu cele trei mine aferente, Petrila, Paroseni si Uricani. În fiecare lunã se duc lupte grele pentru ca huila sã fie cumpãratã de Complexul Energetic Hunedoara, iar asta la un pret corect.

“În momentul de fatã producem pe stoc si urmeazã sã fie emisã o nouã comandã cãtre Societatea de Închideri Mine. Ea este practic conditionatã de aprobarea Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara. Vom vedea ce vom face în functie de ce vor aproba membrii Consiliului de Administratie si atunci, categoric, vor încerca sã stabileascã si pretul. În momentul de fatã, tot ce vã pot spune este cã  Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului nu poate vinde sub pretul de 64, pret convenit de  statul roman cu Comisia Europeanã. Sãptãmâna trecutã, la comanda de 10.000 de tone, am vândut tot cu 64 de lei pe gigacalorie  ”, ne-a declarat Petre Drãgoescu, director Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului.

Concurs de orgolii, atitudini absurde si sesizãri

Însã, în fiecare lunã, conducerea Complexului Energetic Hunedoara încearcã sã cumpere cãrbunele la un pret mai mic decât cel stabilit de Comisia Europeanã, lucru care dã pestePIC05358.JPG cap activitatea celor trei mine. “Din informatiile pe care le am, Sindicatul Huila a fãcut demersurile de sesizare a Consiliului Concurentei, iar în ceea ce priveste Societatea de Închideri Mine, noi am respectat scara ierarhicã, ne-am adresat Ministerului, Ministerul urmeazã a avea în aceastã sãptãmânã discutii cu Consiliul Concurentei si Ministerul de Finante. Mã astept ca legislatia statului roman si acordurile semnate cu comunitatea europeanã, sã fie respectate”, a mai precizat Drãgoescu.

Tot conform directorului Petre Drãgoescu, Complexul Energetic Hunedoara are deja câteva facturi restante cãtre Societatea Nationalã de Închideri Mine. Reamintim faptul cã

sãptãmâna trecutã, minerii de la Petrila, Paroseni si Uricani au iesit în stradã, la un miting pasnic de protest, unde au cerut un pret corect al huilei si siguranta zilei de mâine.

Luiza Andronache