Cãrbunele extras de la minele neviabile nu poate fi valorificat unor terti. Reprezentantii Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului sunt la ”mâna” Complexului Energetic Hunedoara. Acestia nu pot valorifica huila extrasã de la cele trei mine neviale altor societãti.

”Categoric nu putem vinde cãrbunele altcuiva. În acea decizie finalã aprobatã de Comisia Europeanã nu se vorbeste doar de programul de închideri a celor trei unitãti miniere, ci se vorbeste si de cele douã termocentrale Mintia si Paroseni cu retehnologizarea grupurilor 3 si 4 de la Mintia si desulfurarea atât de la Paroseni cât si de la Mintia.

În acea decizie finalã sunt trecute toate elementele necesare ca pe piatã ulterior Complexul Energetic Hunedoara sã poatã functiona trebuie sã îndeplineascã  niste conditii. Conditiile de materie primã necesare desfãsurãrii activitãtii CEH sunt stipulate cã va functiona cu cãrbune din Valea Jiului”, a declarat Petru Drãgoescu, directorul general al SNÎMVJ.

Cei de la Complexul Energetic Hunedoara  au impus mai multe conditii pentru a prelua cãrbunele de la societate. Este vorba de redirectionarea cãrbunelui de la minele neviabile la Termocentrala Paroseni, termocentralã care arde cãrbune de o capacitate caloricã superioarã.

Mai mult, cãrbunele extras de la minele neviabile trebuie supus unei spãlãri pentru a fi acceptat la poarta CEH. Directorul SNÎMVJ spune cã nu este exclusã o astfel de posibilitate, însã în momentul de fatã nu se recurge la aceastã mãsurã.

”În momentul în care cãrbunele nu corespunde parametrilor pe care  o foloseste instalatia, va trece printr-un proces de preparare.

În momentul de fatã la parametri cu care noi îl livrãm nu necesitã aceastã preparare”, a mai spus sursa citatã.

Dacã societatea ar fi aplicat aceastã mãsurã pierderile s-ar fi ridicat undeva la peste 20 de milioane de lei. Mai mult, liderii de sindicat de la minele neviabile au ajuns la concluzia cã se doreste deturnarea subventiei cãtre societatea formatã din minele viabile si cele douã termocentrale.

Monika BACIU