Vestigii ale unei civilizatii vechi au fost descoperite în zona Defileului Jiului. Totul a fost posibil odatã cu începerea lucrãrilor de pe artera rutierã ce leagã Petrosaniul de Târgu Jiu.

Sãpãturile efectuate în zona în care acum se fac amenajãri pe drumul din Defileul Jiului au scos la lumina soarelui obiecte vechi ale unei civilizatii ce atestã existenta oamenilor pe aceste locuri din cele mai vechi timpuri. Locul în care s-au fãcut descoperirile a fost preluat acum de responsabilii de la Muzeul Judetean Gorj, care efectueazã sãpãturi arheologice în zona DN 66. În acest loc existã un Castru Roman pe raza localitãtii Bumbesti-Jiu. Urmele unor asezãri umane au fost descoperite recent de cãtre muncitorii care efectuau lucrãri la Drumul National 66, Târgu Jiu – Petrosani.5-1

În acel loc, în urma sãpãturilor s-au gãsit obiecte de mare valoare din secolele I si II dupã Hristos. „Sãpãturile au scos la ivealã obiecte importante, vase ceramice, lucruri din bronz, mãrgele, sticlã, dar si fragmente ceramice de cãrãmizi romane. Aceste obiecte vor intra, desigur, în patrimoniul Muzeului Judetean Gorj“, a spus directorul Dumitru Hortopan, directorul muzeului. În acest moment, pentru continuarea lucrãrilor la DN 66 este nevoie de un aviz de la Ministerul Culturii, dar deocamdatã santierul a fost preluat de arheologii care fac acum sãpãturi. Sectorul de drum cuprins în proiectul de reabilitare al DN 66, între Petrosani si Târgu Jiu, are 32 de kilometri, iar costul reparatiilor se ridicã la 185 de milioane de lei.

Diana Mitrache