Tribunalul Hunedoara a decis în sedinta din 5.07 2013 înfiintarea Complexului Energetic Hunedoara, dar el va prelua minele viabile abia la 1 august. Atunci vom vorbi despre Complexul Energetic Hunedoara ca despre o unitate de sine stãtãtoare, iar întârzierile sunt puse pe seama birocratiei.

Directorul Societãtii Nationale a Huilei din Petrosani, Nicolae Drãîgoi, spune cã CEH va avea sediul la Petrosani si cã se mai întârzie cu douã sãptãmâni, din cauza actelor ce trebuiesc întocmite. „Minele viabile vor intra în CEH cu data de 1 august 2013. Este hotãrâre a Tribunalului Hunedoara de aprobare a fuziunii, dar operarea la Registrul Comertului va fi cu data de 1 august. Asta deoarece a fost greu sã facem situatii economico-financiare si de personal la jumãtatea lunii si am luat decizia de a functiona în Compex cu data de 1 august”, a spus Nicolae Drãgoi, director al SNH.

Totusi, miercuri, are loc osedintã importantã la Mintia, acolo unde se va decide practic modul de preluare al minerilor. „Miercuri e Consiliul de Administratie al CEH. Noi încã nu facem parte din CEH, iar eu voi participa în calitate de invitat si vom vedea de joi”, a mai spus Drãgoi, referindu-se la situatia ce va fi generatã dupã acest pas.

Pe de altã parte, Complexul Energetic Hunedoara este privit de cei din Valea Jiului ca o solutie unicã de a rezista pe piatã. Asta chiar dacã protestele ortacilor au scos în evidentã faptul cã divizarea a adus numai necazuri celor care sunt acum la minele neviabile. „Noi considerãm cã solutia este înfiintarea acestui Complex Energetic, pentru aputea pãstra locurile de muncã. Si acum spun cã a fost un lucru bine fãcut, cu toate cã azi, CEH întâmpinã probleme în a rezista pe piata de energie, dar solutia rãmâne a acest complex”,  a mai afirmat cel care, cel mai probabil, va rãspunde de minele viabile.

Minerii ar putea sã aibã un nou Contract Colectiv de Muncã. Odatã intrati în CEH, situatia lor s-ar putea schimba, dar deocamdatã nu se poate vorbi despre viitorul apropiat, desi existã chiar premizele unor disponibilizãri.

4-1„Conform legii, vor fi preluati toti angajatii minelor, cu contractele de muncã ce le au acum si contractul pe energie ce este acum în vigoare. Dupã preluare, vom putea discuta despre un nou contract colectiv de muncã. Vom respecta preliminarul încheiat si vom da productia pe care amestimat cã o vom da. Apoi vom fi un centru de cost si ce va conta va fi Megawatt-ul pe care îl vom vinde în sistelul energetic national. Nu sunt excluse nici disponibilizãrile, desi deocamdatã nu s-a vorbit despre un program de disponibilizare. Decizia va fi a directorului Andronache, dar trebuie gãsitrã si sursa de finantare. Cred cã va exista totusi un program de eficientizare, cu desfiintarea, în perioada imediat urmãtoare a unor posturi, dupã fuziune.

Cei mai multi disponibilizatisunt bãrbati. Asta pentru cã femeile ce lucreazã la minele din Valea Jiului sunt mai rationale si au gândit cã un loc de muncã în acest sistem este mai sigur,  Acum procentul femei – bãrbati este de 1 la 4, dar nimeni nu contestã importanta pe care o au acestea laminã. „Avem 1.000 de femei si cam 4.200 de bãrbati. Consider cãsi femeile au locul în minerit si avem lãmpãriile,statiilede ventilatoare femeile sunt necesare. Contractul cu firma de curãtenie a fost reînnoit pentru o nouã firmã si sperãm sã nu mai fie probleme”, a adãugat Drãgoi.

Diana Mitrache