7-1”Ãsta e maidan, nu teren de sport. Pãi legea spune clar cã dacã taxezi un teren natural, trebuie sã-l dotezi cu vestiare si dusuri. Pãi nu poti lua bani pe un maidan ca pentru o arenã de lux! Dar nu el e prostul, ci cine îi permite sã-si batã joc de oameni.

D-aia nemti sunt nemti, iar românii – tigani, în sensul rãu al cuvântului…”- inginer minier, din Colonia Petrosani.

În Colonia Petrosaniului, pe strada Aurel Vlaicu, 37, functioneazã un teren de sport cu platã. Super! – spun optimistii. Ideea dezvoltãrii fostei colonii muncitoresti este una care trebuie sustinutã, mai ales cã în zonã foarte multi oameni si-au cumpãrat gospodãrii, le-au modernizat si ca o consecintã, au luat fiintã magazine de cartier, ateliere de tot felul si sedii de societãti comerciale.

Dar aceastã dezvoltare se produce si cu ”dureri”, cu rãzboie ce par mari într-o comunitate, unele ducându-se de ani de zile pentru cã fiecare îsi apãrã teritoriul împotriva agresiunilor de orice fel, fiecare doreste sã-I fie respectate drepturile si sã se aibã ca fratii cu vecinii.

Doar cã proprietarul terenului de sport în cauzã pare cã functioneazã fãrã acordul vecinilor, care au casele aproape lipite de plasele întinse pentru ca mingea de forbal sã nu treacã gardul, terenul respectiv fiind despãrtit doar de o cãrare.

În plus firele de electricitate traveseazã destul de jos acelasi teren de sport, iar stâlpul din lemn al Enel este pe aceeasi proprietate. Locuitorii din zonã sunt afectati de activitatea care se desfãsoarã acolo, dar au precizat cã nu se pot adresa respectivului proprietar pentru cã nu se stie ce pot pãti, seara când ”poate sã-ti cadã o cãrãmidã în cap si nu stii de unde ti se trage”.

”Aici se percep bani pe fiecare orã de fotbal. Initial percepea câte un milion de lei vechi pe orã, dar nu i-a mers. Acum, a scãzut pretul la 500 mii lei vechi. Si cum aici nu vin oameni scoliti, care stiu ce-i aia sã fii civilizat, vã dati seama ce se petrece. Când oamenii au încercat sã-i spunã cã totusi z6ona este locuitã, sunt familii cu copii, cu bãtrâni si cã mai bine fãcea o serã, sau altceva din care sã scoatã bani, s-a luat de noi. De la Primãrie ni s-a spus cã fiind proprietate, poate sã facã ce vrea. Dar nu e chiar asa, cã doar nu e în vârf de munte. Nouã nu ne-a cerut nimeni acordul pentru autorizarea, cã asa spune legea. Si de acel stîlp al Enel a spus cã îl dã jos dacã vrea cã e pe terenul lui. E periculos, cã are prize montate chiar pe lemn si casele sunt la un metru-doi de ele. O fi zonã mãginase, dar si aici la Jiu trãiesc oameni cu familiile lor. Nu poti sã vii acasã si sã te temi cã ai putea pãti ceva”- au declarat locuitori din zona strãzii Aurel Vlaicu din Colonia Petrosani, care ne-au rugat sã le pãstrãm anonimatul.

Un alt locuitor al Coloniei, mai sugubãt, ne-a spus cum e cu taxa de folosire a terenului. ”Ãsta e maidan, nu teren de sport. Pãi legea spune clar cã dacã taxezi un teren natural, trebuie sã-l dotezi cu vestiare si dusuri. Pãi nu poti lua bani pe un maidan ca pentru o arenã de lux! Dar nu el e prostul, ci cine îi permite sã-si batã joc de oameni. D-aia nemti sunt nemti, iar românii – tigani, în sensul rãu al cuvântului, cã eu am un respect deosebit pentru tiganii adevãrati, care sunt mai de omenie ca multi dintre noi, ãstelalti” – a explicat bãrbatul, care, am aflat ulterior, a fost inginer la mina Livezeni si locuieste în acea zonã.

La Primãria Petrosani, terenul de sport este în legalitate. ”Terenul de pe strada Aurel Vlaicu este înregistrat la Registrul Comertului, are actele necesare, cu program de functionare pânã la ora 22.00. Dar dacã ceva este în neregulã si ne intrã în atributii, putem rezolva. Sã ne spuneti despre ce este vorba” – a declarat Dorina Ragea, consilier, Serviciul Comercial al Primãriei Petrosani. Am explicat cã atitudinea si relationarea cu înveciantii respectivului teren de fotbal nu este în regulã, conform locuitorilor din zona strãzii Aurel Vlaicu din Colonia Petrosani.

Si când opt persoane spun cã ceva nu e în regulã, este ca în zicala cu omul beat: când 10 spun cã esti beat, du-te si te culcã! Ca urmare, Serviciul Comercial al primãriei va sta de vorbã cu proprietarul terenului pentru i se va atrage atentia asupra modului în care-si desfãsoarã activitatea în conformitate cu legea si bunele practici din domeniu.

Ileana Firtulescu