9Zeci de demolatori, niciun constructor. Perimetrele miniere din întreaga tarã le fac cu ochiul asa-zisilor constructori care nu fac altceva decât sã demoleze.

Zeci de societãti atât din tarã cât si de peste hotare sunt luate în evidentele celor de la Ministerul Economiei, Comertului si a Mediului de Afaceri cum cã si-au manifestat interesul de a efectua lucrãri de închidere si ecologizare a perimetrelor miniere.

43 de demolatori

Pe site-ul Ministerului Economiei sunt zeci de constructori care si-au exprimat intentia de a efectua lucrãri de închidere si ecologizare a perimetrelor miniere. Mai exact, 43 de societãti efectueazã în zonele miniere din tarã lucrãri de închidere si ecologizare. 38 dintre acestea sunt firme de constructii din tarã.  Dintre acestea, trei societãti sunt din judetul Hunedoara.

20 de mine închise în Valea Jiului

Conform Monitorului Oficial din anul 2007, în Valea Jiului au fost închise 20 de unitãti miniere. Totul s-a petrecut în decursul a 65 de ani. Mai exact prima unitate minierã închisã a fost Mina Rafael din Lupeni în anul 1941. Cea mai recentã închidere dateazã din anul 2006. În urmã cu 6 ani a fost suspendatã activitatea Minei Barbateni din Lupeni. Conform aceluiasi document, s-au alocat diferite sume pentru închiderea si conservarea acestor perimetre miniere. Astfel, statul roman a cheltuit peste 70 de milioane de lei pentru închiderea si conservarea perimetrelor miniere care au fost închise în decursul timpului. Mai exact au fost cheltuiti 76.032.621 de lei pentru închiderea minelor.

3 mine închise pânã în 20189-1

Statul roman printr-un acord cu FMI si Comisia Europeanã va mai închide trei unitãti miniere din Valea Jiului. Astfel, cele trei mine care vor fi închise pânã la data stabilitã de comun acord cu Comisia Europeanã sunt Petrila, Paroseni si Uricani, toate incluse în Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului.

Pentru închiderea celor trei unitãti miniere Comisia Europeanã acorda un ajutor în valoare totalã de 1,17 miliarde de lei. Pentru acest an au fost alocati 213,085 milioane de lei. Pânã la finele acestei perioade vor mai fi disponibilizati 3 300 de mineri, iar pentru acest an trebuie disponibilizati 500 de ortaci.

Sute de obiective miniere închise la nivel de tarã

Conform unui document al Ministerului Economiei, din anul 1998 si pânã în prezent au fost închise sute de perimetre miniere. Mai exact este vorba de 556 de obiective miniere.

“În cadrul programului de restructurare a sectorului minier din România, începând cu anul 1998 s-a trecut la conservarea si închiderea minelor si carierelor considerate a fi nerentabile. Pentru închiderea definitivã, conservarea, ecologizarea si monitorizarea postinchidere a minelor si carierelor au fost aprobate 11 hotãrâri ale Guvernului cu un total de 556 de obiective miniere”, se aratã în documentul Ministerului Economiei.

Banii necesari pentru aceste operatii de închidere au fost alocati de la bugetul de stat. astfel, statul pune lacãtul pe industria minierã din întreaga tarã.

Vor sã redeschidã

În ultima perioadã, la nivel central se vorbeste de redeschiderea unor perimeter miniere. Ministrul Economiei, VArujan Vosganian are ca ”temã” gãsirea unei strategii pentru redeschiderea unitãtilor miniere ce au fost închide de-a lungul anilor.

Monika BACIU