11O informatie din rândurile oamenilor puterii a bulversat chiar  si o parte din conducãtorii României. Ministrul Apãrãrii, Mircea Dusa, pregãteste un raport care sã fie analizat în CSAT în vederea înaintãrii unui proiect de lege prin care ISU sã treacã la Ministerul Apãrãrii Nationale. La pachet cu aceastã trecere, ministrul Dusa vrea sã propunã ca în toate cazurile de calamitãti, care tin de siguranta nationalã, interventiile sã aibã loc CONTRA COST!!!  Adicã, dacã poporul nu are bani, poate muri linistit…

O parte a cabinetului guvernamental face obiectul unui raport secret care, cu sigurantã, îi va lãsa cu gura cãscatã pe membrii CSAT, conform pesurse.ro.

Peste aproximativ o sãptãmânã, este preconizat a se lansa un proiect legislativ prin care Mircea Dusa s-a gândit sã cearã ca interventiile în caz de calamitãti naturale sau de altã naturã sã treaca de la Ministerul de Interne la cel al Apãrãrii. Si ascest lucru nu pare sã se datoreze grijii armatei fatã de poporul sãu, de întãrire si eficientizare a actiunilor pentru o sigurantã nationalã la cote ridicate, ci interesul poartã fesul. Cel financiar! Plãtesti – ai sigurantã nationalã. Nu plãtesti – te-ai ars.

Deci, nãstrusnica idee nu este doar o nouã boacãnã a celui din fruntea MApN, ci una bine directionatã, pentru cã miza financiarã a demersului este una uriasã, estimatã la peste un miliard de euro anual. Împins de la spate de cãtre „baronii” locali din PSD, Dusa vrea sã propunã ca în toate aceste cazuri, care tin de siguranta nationalã, interventiile sa aibã loc CONTRA COST!!! Iar decontul ar urma sã fie achitat, cu comisioanele de rigoare, din bugetele Consiliilor Judetene, si, pânã la infiintarea viitoarelor regiuni, din cel al Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice – relateazã pesurse.ro.

Un asemenea demers nu ar fi putut prinde contur dacã nu ar avea sustinere politicã, dar mai ales dacã o parte din decidenti nu ar fi fost consultati în acest sens. Si cel putin unul trebuie sã stie si sã vrea – Liviu Dragnea, eminenta cenusie a PSD. Si totusi, surse guvernamentale de la cel mai înalt nivel sustin cã „tupeul” cererii i-a luat prin surprindere pe unii dintre membrii Guvernului Ponta, care, la început cel putin, au crezut ca Mircea Dusa nu întelege „absurditatea” demersului sãu, sustin cei de la National.

Toatã munca lui Raed Arafat – crearea unui sistem functional în domeniul interventiilor de urgentã în tara noastrã  – poate sã fie distrusã odatã cu încercarea de preluare a interventiilor de cãtre Armatã care dispune de elicoptere PUMA total neadaptate acestor misiuni.

Contributia MApN de pânã acum, în situatii de calamitãri majore, s-a considerat a fi ca o datorie fatã de tarã si poporul sãu, exact ca pe vreme de rãzboi, numai cã acum se intentioneazã ca acest sprijin sã nu mai fie unul de onoare, salvator, ci unul contra cost. Ai – dai, n-ai – mori!

Surse chiar din interiorul PSD sustin cã „bietul Dusa” nici nu stie bine în ce se bagã, pentru ca altii sã se poatã înfrupta din miliardele de euro ce vor fi alocate de la bugetele administratiilor locale pentru plata, de acum înainte, a interventiilor la deszãpeziri, inundatii, vijelii sau secetã. Pentru cã, dacã jandarmii si pompierii interveneau fãrã sã fie plãtiti suplimentar, lucrurile se vor schimba radical. Mai ales cã în ecuatie ar putea fi cooptate si unele firme particulare, dupa cum s-a mai întamplat, de altfel… Iar în loc sã ajungã la învatãmânt, investitii, protectie socialã sau siguranta publicã, milioane de euro vor lua o cu totul alta cale, conform pesurse.ro.

Rãmâne de vãzut ce va urma dupã ce pe masa CSAT va poposi amplul raport cu privire la acest demers care poate afecta grav siguranta nationalã.

Ileana Firtulescu