Reprezentantii INSEMEX Petrosani asteapta sa le parvina de la procurori probele prelevate in Sighetu Marmatiei, la locul unde s-au produs cele doua explozii devastatoare. Acestea vor fi analizate, in vederea intocmirii expertizei tehnice. Echipa de specialisti de la Institutul National de Securitate Miniera si protectie Antiexploziva – INSEMEX Petrosani a terminat cercetarea la fata locului si asteapta probele prelevate la locul celor doua explozii pentru a putea demara expertiza tehnica. Toate probele sunt acum la procurorii de caz, insa in aceste zile urmeaza sa ajunga la Petrosani.

„Am lasat o lista cu ce anume avem nevoie pentru expertiza tehnica. Probele prelevate se afla la Parchet si urmeaza ca zilele urmatoare sa ni le trimita. Cazul a fost preluat de Parchetul General”, a  declarat directorul INSEMEX Petrolani, Constantin Lupu, care a facut parte din echipa de specialisti care s-a deplasat la Sighetu Marmatiei. Acesta a precizat ca, in acest caz, este greu de realizat o macheta, si daca nu se va putea face simularea exploziei in laborator, aceasta se va face cel putin pe calculator.

„Rolul nostru este sa stabilim cauzele care au condus  la producerea celor doua explozii, mecanismul de migrare si acumulare a gazului in concentratii explozive atat in toaleta clubului, cat si in spatiul adiacent clubului, unde s-a produs cea de a doua explozie”, a mai spus Lupu.

De asemenea, expertiza tehnica trebuie sa stabileasca si sursa de initiere a deflagratiilor. Prezenta specialistilor de la Petrosani la locul celor doua deflagratii a fost solicitata de Inspectia nationala a Muncii, INSEMEX fiind singurul institut abilitat sa faca astfel de expertize.

In anul 2011, specialistii

INSEMEX Petrosani au realizat 12 expertize tehnice de specialitate, pentru tot atatea cazuri.

Carmen Cosman