7Nopti albe si reci în care sunt expuse unor pericole ce la un moment dat par iminente. Pentru câstigarea unui ban cu care sã-si creascã proprii copii, unele femei îsi petrec noaptea în plinã stradã, acolo unde pot deveni în orice moment victime.

Zgribulite si stãpânite de teamã. Muncesc noapte de noapte la marginea soselei. Acestea sunt câteva caracteristici ale acelor femei al cãror program de lucru începe dupã lãsarea serii.  Desi împart aceeasi sosea de centurã, situatiile lor sunt total diferite.

Unele dintre ele sunt mai norocoase. Câstigã banii pentru ziua de mâine, într-un mod ortodox.  Dupã ce în timpul zilei sunt mame gospodine, noaptea preiau rolul de paznic si negustor.  „Venim pentru bani , nu venim de drag.

Cât e de greu? Plouã, frig, noi stãm aici. Nu conteazã. Nu dormi, cã n-ai cum sã dormi, cã-ti furã pepenii. Vine unul si-ti dã în cap pentru un pepene”, spune una dintre tinerele care vând pepeni pe soseaua de centurã a Petrosaniului.

Vânzãtoare de plãceri

Pe aceeasi marginea soselei de centurã, la numai câtiva zeci de metri, se aflã si practicantele celei mai vechi meserii de pe pãmânt. Sunt douã la un capãt al Petrosaniului si douã la celãlalt. Femeile usoare îsi constientizeazã statutul, dar par  incapabile sã facã ceva pentru a-si schimba viata.

7-1De când se stiu practicã aceeasi meserie: prostitutia. Rodica, una dintre fetele de la bordurã, povesteste cu seninãtate despre ocupatia ei.

„Ce sã facem, trebuie sã muncim, sã dau în cap la unul? Eu m-am sãturat si bãtutã si …. si cu banii luati.  Eu de mic copil am crescut pe strãzi. Soferii m-au crescut, soferii m-au …, ei mi-au dat bani. Ce sã fac asta mi-a fost soarta de mic copil”, povesteste de aceastã datã una dintre prostituatele care fac centura Petrosaniului.

Maximilian Gânju