Astãzi, schimbul de zi al agentilor de pazã, ai Axis Security, va face grevã timp de patru ore pentru neplata salariilor, la cele douã obiective din estul Vãii Jiului – minele Petrila si Lonea. Angajatorilor li s-a dat termen limitã marti, ora 19,00.

Astãzi, salariatii SC AXIS Security, cei care asigurã protectia si paza la obiectivele din vestul Vãii Jiului, respectiv mina Petrila si mina Lonea, au stabilit cã intrã în grevã timp de patru ore. Lunã de lunã agentii de pazã duc adevãrate lupte pentru a-si încasa salariile, pentru cã societatea angajatoare are probleme cu încasãrile pe serviciile prestate de la cele douã societãti care au în componetã minele viabile si cele pe programul de închideri. Liderul de facto al agentilor de la Petrila este Grigore Pop, un salariat incomod

pentru Axis Securuty, pentru cã acesta cere pentru sine si pentru colegi drepturile

salariale asa cum au fost ele stabilite prin contracte si o face deschis, public, pentru a obtine efectul scontat. Grigore Pop sustine cã dacã vreunul dintre salariati nu si-ar respecta obligatiile de serviciu, ar fi sanctionat, ori în contract existã douã pãrti cu obligatii si îndatoriri, iar partea angajatoare nu-si respectã obligatiile invocând lipsa banilor.

Si pentru cã au trecut, din nou, vreo trei sãptãmâni de când ar fi trebuit sã-si încaseze salariile, cei din obiectivele Petrila si Lonea au hotãrât sã protesteze.

”Vom asigura 35% din activitate, asa cum spune legea, iar restul vom face grevã. Am discutat cu conducerea si ne-a promis, asa cum a promis si sãptãmânile trecute,

cã ne va plãti salariile. Sãptãmâna care a trecut ni s-a spus cã sigur-sigur vineri vom avea banii. Dacã astãzi, marti, pânã la 19,00 nu avem viramentul, dimineatã (miercuri – n.n.) vom intra în grevã de patru ore, asa cum spune legea. Vreau sã vã spun cã suntem iobagi pe mosia Axis, pentru cã sclavi este deja o formã mai usoarã de exploatare a omului, pentru cã ãia aveau mãcar mâncarea asiguratã si casa” – a declarat Grigore Pop.

De precizat cã Axis Security are circa 380 de angajati care asigurã paza si protectia obiectivelor Lonea, Petrila, Livezeni, Paroseni si Uricani. Modul de lucru al acesteia s-a îngreunat mult dupã ce expoatãrile miniere au fost împãrtite pe cele douã societãti care le patroneazã, drept pentru care acum au relatii contractuale cu doi angajatori în loc de unul. Si cum acestia nu-si plãtesc serviciile simultan, se creeazã o seamã de probleme, pentru cã societatea nu poate plãti doar o parte dintre salariati, în timp ce cealaltã parte se uitã lung în traista goalã.

ULTIMA ORA: GREVA A FOST SPARTA!

La închiderea editiei, doi dintre responsabilii cu respectarea linistii publice, privind protestul de astazi, au declarat c? s-au exercitat presiuni asupra salariatilor Axis Security pentru a renunta la greva. ”Acum se spune ca “au dat indicatii”, nu c? ne-au amenintat. Da, confirm c? s-a renuntat pentru ca oricand pot pl?ti 10 oameni care cine stie ce declaratii pot da si ne termina. Ne-au sunat si cei de la Livezeni si Uricani. S-a spart greva. Iar au zis c? dau banii joi, ca în fiecare saptamana si în fiecare luna” – a declarat liderul de facto, Grigore Pop.

Ileana Firtulescu