Auditul de la Complexul Energetic Hunedoara a scos la ivealã faptul cã nu era necesar sã se importe cãrbune. Actualul director al Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache, a comandat un audit la preluarea mandatului. Cel mai important aspect subliniat în raportul întocmit este faptul cã la CEH nu are necesar importul de cãrbune.

”Complexul Energetic Hunedoara a fost aprovizionat cu cãrbune energetic atât de la minele din Valea Jiului, cât si din alte surse (import), iar în urma analizei efectuate s-a constatat cã din punct de vedere managerial nu era necesar importul de cãrbune sau aprovizionarea din alte surse decât cele din Valea Jiului”, se aratã într-un rãspuns cotidianului Cronica Vãii Jiului de reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara.

Cei de la entitatea energeticã au semnat în cursul anului trecut un contract, în baza cãruia au importat undeva la 500 de mii de tone de huilã, totul pe baza faptului cã a fost necesar pentru ” a trece iarna în conditii de sigurantã”. Potrivit reprezentantilor CEH, contractele de import au fost reziliate.4-1

”Ca urmare a acestui fapt au fost reziliate contractele cu ceilalti furnizori, rãmânând ca în urmãtoarea perioadã aprovizionarea sã se facã numai din Valea Jiului”, se mai aratã în acelasi rãspuns.

 

Angajatii SNH, în concediu fortat

Din cauza importului masiv de cãrbune care s-a realizat la Complexul Energetic Hunedoara, angajatii Societãtii Nationale a Huilei au fost nevoiti sã stea acasã în concediu fortat la sfârsitul lunii iunie. Patru zile de concediu de odihnã au avut cei peste 5000 de ortaci de la minele viabile. În acest fel, în cele patru zile de concediu de odihnã, minerii de la SNH nu au produs cãrbune pentru CEH.

Stopaj la minele neviabile

La minele neviabile din cadrul Societãtii NAtionale de Închideri Mine Valea Jiului situatia a fost mai dificilã. Atât în luna mai cât si luna aceasta ortacii  au fost pusi în postura de a opri productia din cauza Complexului Energetic Hunedoara care a refuzat cãrbunele extras de aici. Mai mult decât atât, una din conditiile celor de la CEH a fost ca huila extrasã de la SNÎMVJ sã fie trecutã prin preparatie pentru a fi primitã, lucru neacceptat de conducere. Costurile spãlãrii cãrbunelui ar nu pot fi suportate de SNÎMVJ.

În momentul de fatã Complexul Energetic Hunedoara are un stoc de cãrbune în valoare de o sutã de milioane de lei, ceea ce înseamnã o cantitate de aproximativ 460 de mii de tone. De precizat este faptul cã importul de cãrbune de la CEH s-a realizat în mandatul lui Costel Alic.

Monika BACIU