12Câinii fãrã stãpân sunt cei mai buni paznici ai celor care cutreierã muntii din jurul Vãii Jiului în cãutare de fructe de pãdure. Nu de putine ori întâlnirea dintre afinari si sãlbãticiuni s-a terminat cu bine datoritã maidanezilor.

Doi maidanezi valoreazã pentru o femeie din cartierul Aeroport- Petrosani mai mult decât greutatea lor în aur, dupã ce în repetate rânduri au pus pe fugã vulpi ori mistreti.

Femeia îsi duce traiul, ca multe alte familii fãrã un venit sigur, din colectarea ciupercilor si a fructelor de pãdure. Din iunie si pânã târziu în toamnã cutreierã tot Parângul, iar ca apãrare împotriva animalelor, dar si ca sã-i tinã de urât, îsi ia cu ea doi câini maidanezi care s-au aciuat în urmã cu vreo patru ani de zile pe lângã blocul ei.

I-a hrãnit si patrupedele au recunoscut-o imediat de stãpân. Câinii o însotesc peste tot si sunt foarte utili în sãlbãticie pentru cã s-au dovedit mai curajosi decât si-a imaginat femeia.

Întâlnirile cu sãlbãticiunile sunt aproape inevitabile, iar femeia a dat peste urs sau mistreti de mai multe ori. De fiecare datã câinii au hãituit animalele si le-au pus pe fugã.

M. Gânju