Parapantistul român Toma Coconea, vicecampion la ultima editie a Red Bull X Alps, a luat startul în competitia extremã derulatã în aceste zile în Alpii Europei. Toma vrea aurul si este dat de organizatori printre favoriti la câstigarea concursului extrem.

„Red Bull X- Apls” este o competitie mondialã exclusivistã la care concurentii nu se pot înscrie ci sunt selectati de cãtre organizatori. Cei care primesc invitatii trebuie sã fie clasati într-un top mondial al celor mai buni sportivi practicanti de sporturi extreme, iar din 2003 pe lista invitatilor se regãseste si parapantistul hunedorean Toma Coconea.

Întrecerea extremã a avut startul ieri/duminicã la ora 11.30 (ora 12.30 în România), iar cei 32 de competitori care alcãtuiesc echipe multinationale, încearcã timp de 20 de zile fãrã somn sau odihnã sã ajungã triumfãtori la finish, în Monaco. Trebuie sã strãbatã pe picioare sau în zbor cu parapanta, cei peste 1000 de kilometri de traseu montan prin cinci tãri europene. „Este o întrecere foarte dificilã. 5-1Alpii sunt recunoscuti pentru conditiile vitrege dar sunt convins cã mã voi descurca bine si voi obtine împreunã cu echipa mea o clasificare bunã. Dacã la ultima editie am luat argintul, acum sunt obligat la un loc mai bun. Sunt gata sã câstig concursul si am muncit pentru asta foarte mult timp”, a declarat Coconea înainte de a zbura cãtre Salzburg în Austria, de unde s-a dat startul.

Recunoastere în Alpi

Tomi s-a antrenat pentru a câstiga competitia mondialã în Nepal sau muntii din tara noastrã, iar de o lunã de zile se aflã în Austria pentru a recunoaste traseul si a-si pregãti cele mai bune rute. La editia din 2011, ultima tinând cont de faptul cã întrecerea este exclusivistã si se desfãsoarã din doi în doi ani, Tomi a fost la o aruncãturã de bãt de aur. „Omul fãrã splinã” sau „alergãtorul” cum l-au poreclit ceilalti competitori uluiti de determinarea si curajul românului va avea lângã el si echipa salvatorilor montani din Parâng, din care face parte. „Mai pregãtit decât acum nu cred cã a fost la nici o editie. Este un vis al lui sã câstige aurul si are sanse foarte mari la cât de determinat l-am vãzut. 5-2Si noi suntem alãturi de el în Austria, îl sustinem si poate îl putem sfãtui ca sã-si îndeplineascã visul”, a spus Dumitru Bãrlida, seful Salvamont Petrosani. Editia din acest an este una aniversarã, se împlinesc 10 ani de la primul start iar organizatorii promit un spectacol pe mãsurã. Totodatã, pentru 2013 au fost schimbate si câteva reguli ale concursului printre care si o lungire a traseului cu peste 200 de kilometri.

Profil de campion

Hunedoreanul Toma Coconea are 38 de ani si este instructor de zbor cu parapanta precum si salvamontist profesionist, iar visul lui a fost de mic copil sã zboare. Este supranumit „Soimul”, o poreclã pe care o meritã cu prisosintã. A început zborul imediat dupã Revolutia din 1989, în statiunea Parâng, când a fost luat „copil de trupã” de membrii clubului de zbor din localitate. „Mi-a plãcut foarte mult, asa cã am strâns bani si mi-am cumpãrat o parapantã la mâna a doua”, a povestit Coconea. Îsi aduce aminte cât de mult a riscat pentru a-si îndeplini visul, în conditiile în care a zburat cu o „aripã” cumpãratã pe

câteva zeci de mãrci germane, moneda forte la vremea respectivã. Acum are echipamente de mii de euro, asigurate atât de sponsori cât si din fondurile obtinute de pe urma cursurilor pe care le predã la propria scoalã de zbor. La putin timp parapantistul hunedorean a reusit sã devinã multiplu campion national si sã-i fie recunoscute calitãtile de pilot de top atât în tarã cât si strãinãtate. A ajuns în lumina reflectoarelor dupã ce a salvat o tânãrã de la moarte. Se întâmpla în 2003, iar turista a fost în vacantã, în masivul Parâng, dar a cãzut într-o prãpastie pe unul din traseele montane. A zburat cu ea în akie pânã la Spitalul de Urgentã din Petrosani, unde a aterizat spre mirarea doctorilor si a pacientilor. Cu aceastã ispravã Tomi a realizat o premierã mondialã si a ajuns în ziarele din întreaga lume. Parapantistul este înnebunit dupã aventurã, munte, dar mai presus de toate iubeste zborul. “Nu cred cã existã o plãcere mai mare decât cea a zborului. De altfel, nici nu este de mirare cã ideea de a zbura a tulburat mintile oamenilor din cele mai vechi timpuri” a spus Coconea. Hunedorean este o fire sensibilã care urãste sã vadã cât de tristi sunt românii. “Mã întristeazã cã oamenii din tara noastrã nu mai pot vedea si lucrurile frumoase din cauza grijilor. Trebuie sã facem ceva pentru a trãi si noi astfel încât sã ne bucurãm de viatã. Care si asa e scurtã”, spunea „Soimul”.

Maximilian Gânju