6A devenit o adevãratã modã sã mergi cu bicicleta. Dacã nu ai bicicletã, pare a fi mai rãu decât dacã nu ai masinã. De la directori, la mineri, de la politicieni la tineri, toatã lumea face miscare pentru sãnãtate, dar mai ales pentru a fi în trend. Pedalati, cã e de bine! – spun si medicii.

Obositi, participantii la Red Bull Romaniacs, se retrãgeau de la Petrila, ca niste fantome ciudate de culoare gri, de parcã trecuserã printr-o ploaie de ciment…  Din sens opus venea cu ceva vitezã ”o patã de culoare” pedalând cu sârg – un tip echipat corespunzãtor. A trecut pe lângã grupul nostru strigând. La noi striga. Nu am recunoscut personajul din prima…  Era directorul SC Apa Serv  Valea Jiului care-si fãcea traseul zilnic – 60 de km.

Se pare cã îmbinã sportul de mentinere a sãnãtãtii cu utilul… controlului punctelor de lucru ale Apa Serv. Cu sãnãtatea a mai buctat-o, pentru cã a mai cãzut de pe  bicicletã, chiar cu consecinte considerabile, pe teren accidentat. Întors pe toate pãrtile de membrii grupului, pentru a-i studia echipamentul de ciclist, Avram a urat numai de bine magazinelor second hand, de unde sotia i-a achizitionat vreo 7 tinute de gen. ”Sunt de foarte bunã calitate si chiar aratã bine!” – a spus fãrã jenã, Costel Avram.

Întrebat dacã îsi controleazã, incognito, salariatii, Avram a spus doar: ”Mã duc pânã la Cimpa pentru a face cei 60 de km pe care mi i-am propus sã-i parcurg si astãzi”.

6-1Avram pare a fi singurul director care strãbate Valea ”pi sentru”, fãrã sã se fereascã, pentru cã alti directori, în special cei din fosta Companie Nationalã a Huilei, actuala divizie ”Mine” a Complexului Energetic Hunedoara, si unitãtile apartinãtoare folosesc drumul Maleii spre Voineasa. Chiar si mineri, artificieri, salvatori si cfl-isti pedaleazã

alãturi de politicieni din mai toate partidele spre Pestera Bolii, Bãnita, Baru Mare, Jiet, Rãscoala, Câmpu lui Neag etc. Tinerii au prins si ei gustul miscãrii cu pedale.

Mai nou, dacã nu ai bicicletã pare a fi mai rãu decât a nu avea o masinã. S-a revigorat comertul cu biciclete, iar acolo unde nu-i de unde, oamenii care doresc sã fie în trend, închiriazã sau împrumutã biciclete.

Medicii spun cã este salutarã dorinta de miscare. Bicicleta, cu atât mai mult. Studiile aratã cã mersul pe  bicicletã este indicat si persoanelor care au probleme cu articulatiile, au artritã sau alte afectiuni ale sistemului osos si ajutã la o bunã functionare a sistemului cardiovascular, respirator si digestiv. Ciclismul este o metodã terapeutica pentru sistemul

cardiovascular – scade nivelul colesterolului din sânge, iar tensiunea arterialã este mentinutã în paramentrii normali -, respirator, digestiv si osos. De asemenea, mersul pe bicicletã reduce riscul cancerului de colon; tonificã musculatura, dar si sãnãtatea pielii va avea de câstigat, deoarece exercitiul fizic contribuie la detoxifierea organismului; te mentine în formã si la o greutate corporalã normalã; recomandat ca activitate de bazã în cazul persoanele obeze, contribuind la scãderea în greutate si la îmbunãtãtirea calitãtii vietii;

6-2O metodã indicatã pentru dezvoltarea imaginatiei si creativitãtii, pentru cã te determinã sã observi mai multe detalii si nuante din mediul inconjurator etc.

Cu alte cuvinte, pedalati, cã e de bine!!!!

Ileana Firtulescu