7Scot câinii la ”pensie”. Câini antrenati pentru misiuni politienesti care si-au dus pânã la final îndatoririle pentru care au fost pregãtiti sunt ”pensionati” de reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara.

La nivelul institutiei se organizeazã o licitatie publicã pentru valorificarea câinilor ”cu insignã”. Este vorba de cinci câini, trei masculi si douã femele.

Patrupedele au vârste cuprinse între 8 si 11 ani, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care sunt vânduti. ”Este vorba de câini de la logisticã care nu mai au capacitate de muncã si care au îndeplinit o anumitã vârstã. Existã posibilitatea achizitionãrii acestora prin licitatie publicã”, spune Bogdan Nitu, purtãtor de cuvânt al IPJ Hunedoara. Pretul câinilor variazã între 528 de lei si 1200 de lei, dar acesta poate sã scadã dacã patrupedele nu sunt cumpãrate în cadrul primei licitatii.

”Dacã la prima licitatie nu îi cumpãrã nimeni vor fi organizate alte licitatii însã preturile pot sã scadã. Dacã nu vor fi cumpãrati deloc atunci de cele mai multe ori îi ia acasã politistul care i-a antrenat”, mai spune sursa citatã. Cinci câini din rasa ciobãnesc german sunt vânduti la nivelul Inspectoratului de Politiei Hunedoara.

Câinilor le este eliberatã o adeverintã medicalã si o recomandare si apoi pot sã-si ia binemeritata pauzã. Potrivit procedurilor, ei sunt scosi de trei ori la licitatie si dacã nu sunt vânduti, fie sunt încredintati agentului cu care au lucrat, fie sunt încredintati asociatiilor canine sau în ultimã ipostazã sunt castrati.

Monika BACIU