Criterii stricte pentru huila de la Mina Paroseni. Liderii Sindicatului Huila, sindicat reprezentativ la nivelul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului îi acuzã pe cei de la Complexul Energetic Hunedoara cã au impus mai multe conditii pentru a prelua cãrbunele de la societate.

Este vorba de redirectionarea cãrbunelui de la minele neviabile la Termocentrala Paroseni, termocentralã care arde cãrbune de o capacitate caloricã superioarã.

„Au fost niste conditii impuse pentru ca acel cãrbune pe care îl producem sã îl bãgãm prin preparatie pentru spãlare si ni s-a fãcut o ofertã de pret pentru spãlarea unei tone de cãrbune sã se plãteascã 540 de lei. Când înainte pretul unei tone de cãrbune era undeva la 72 de lei spãlatul. Ori la 540 de lei nu încasezi atâtia bani pe o tonã de cãrbune dacã o vinzi. Spãlarea unei tone cu recuperarea la un grad de 42 la sutã. Adicã sã primesc înapoi 42 la sutã din tonã de cãrbune si la o putere caloricã undeva la 3300- 3400, deci dacã bag în Preparatie cãrbune cu o putere caloricã de 3500 primesc înapoi nici jumãtate din cantitate si cu o putere mai micã. E ceva ce sfideazã logica. Prepararea spãlarea înseamnã cã primesc mai putin înapoi, dar la o putere caloricã mai mare” a declarat Laszlo Domokos presedintele sindicatului Huila. Potrivit liderului de sindicat dacã societatea ar fi aplicat aceastã mãsurã pierderile s-ar fi ridicat undeva la peste 20 de milioane de lei. Mai mult, liderii de sindicat de la minele neviabile au ajuns la concluzia cã se doreste deturnarea subventiei cãtre societatea formatã din minele viabile si cele douã termocentrale.

Monika BACIU