7Premierã în politica localã a Vãii Jiului: o delegatie a PNL Petrila, mai precis biroul organizatiei, a cerut audientã primarului Ilie Pãducel pentru a-si ”oferi” serviciile în folosul orasului, pentru o colaborare deschisã fãrã culori politice – în mãsura posibilului – pentru continuarea proiectelor si a altora noi.

Cu alte cuvinte, liberalii au cerut sã fie lãsati sã munceascã si sã fie capacitati la actiunile întreprinse de Primãria Petrila. Promisiuni au fost si de o parte si de alta, dar sã nu uitãm cã vorbim de politicieni!!!

Un profesor universitar la Facultatea de Stiinte Politice de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, aflat zilele trecute la Petrosani, spunea cã fata politicii românesti se va schimba de jos în sus, din plan local spre vârful piramidei. Acesta a precizat cã acest lucru se va întâmpla în momentul în care vechea generatie se va rarefia, iar lideri cu altfel de gândire si cu un oarecare respect de sine autentic, bazat mai mult pe ”a fi” si în mai micã mãsurã pe ”a avea”, vor rãzbate usor usor prin tact si activism si va începe schimbarea la fatã a României. Nici nu s-au stins bine ecourile spuselor prof.univ. dr. Sandor, cã am auzit o neauzitã!

Delegatia lui Avram, în audientã la primarul Pãducel

Ieri dimineatã, o delegatie a PNL Petrila, în frunte cu presedintele Costel Avram, a fost primitã în audientã la primarul orasului, Ilie Pãducel, pentru o jumãtate de orã. Si cele 30 de minute ”s-au fãcut” o orã, ne-au spus surse din cadrul primãriei. Mãi sã fie!

Crezând cã este vorba de vreun nou rãzboi între partide asa cum ne-a obisnuit Petrila pânã acum, sau de o altã aliantã sau înfrãtire – cã atâtea au fost între partidele de aici, chiar de la o lunã la alta, încât nu mai stii care cu cine conlucreazã – am purces sã verificãm dacã e asa, dacã s-au bãtut în culori politice, dacã se înfrãtesc, sau dacã i se cere primarului sã facã/sã nu facã ceva etc., etc.7-2

Am aflat cã liberalii, cinci la numãr – Costel Avram- presedinte, Doinita Bãlãnesc – vicepresedinte, Petre Bãlãnesc – vicepresedinte si doi membri ai Biroului politic, Betrice Andrei, Daniel Preda – s-au dus la primar pentru a-si oferi serviciile pentru o mai eficientã administrare a localitãtii. Printre altele, liberalii au arãtat ce pot face ei în sustinerea proiectelor aflate în derulare si pentru altele noi, pentru investitii în invãtãmânt si – o problemã gravã a Petrilei – abandonul scolar datorat unui numãr mare de pãrinti plecati la muncã, în strinãtate, despre tineri si capacitarea celor liberali în actiuni de profil, locuri de muncã, chiar în minerit, dar mai ales consolidarea minei Lonea. Liberalii au propus ca mina Lonea sã devinã prioritarã în preocupãrile tuturor factorilor din zonã, pentru cã va rãmâne singura unitate economicã importantã a Petrilei.

”Vrem sã facem front comun pentru a ridica orasul si cel mai important obiectiv al acestuia este Mina Lonea. Vicepresedintele nostru, Petre Bãlãnesc, care a fost si director al acestei mine, va întocmi un material cu propuneri viabile, sã facem cu totii front comun pentru consolidarea minei, pentru cã dacã nu se va face nimic, în doi ani acestã minã s-ar putea sã se închidã si ea, ceea ce ar fi foarte grav. Eu am vorbit chiar asearã cu directorul general al Complexului Energetic, Daniel Andronache, si urmeazã sã avem o întâlnire pentru a ne armoniza propunerile. Ulterior, sã mergem împreunã cu primarul, la Bucuresti pentru investitii în primul rând. Vrem sã punem bazele unei colaborãri constructive, dincolo de politicã, sã sprijinim efectiv activitatea administrativã. Liberalii au cu ce si trebuie sã joace un rol important în viata orasului. Am mai propus ca proiectele consiliului local sã fie discutate înainte de sedinte, iar cei care vin cu proiecte sã vinã si cu solutii, cu surse de finantare identificate pentru ca fiecare hotãrâre sã fie realmente folositoare si cu efecte imediate pentru comunitatea petrileanã. Vreau sã vã spun cã sunt foarte multumit de atitudinea primarului Ilie Pãducel. A fost foarte deschis si receptiv si asta mã bucurã pentru cã nu stii niciodatã unde te aruncã viata” – a declarat Costel Avram.7-1

Consãtean cu ministrul Nitã si amândoi, cetãteni de onoare în Miroslovesti

Ce legãturã are Costel Avram cu Ministerul Energiei? Am aflat întâmplãtor cã ar fi apropiat, chiar prieten, cu ministrul Energiei, Constantin Nitã, pentru cã sunt din aceeasi comunã, Miroslovesti, lucru ce ar putea fi de folos Petrilei. Mai mult, cei doi – Avram si Nitã – au devenit cetãteni de onoare ai comunei Miroslovesti, judetul Iasi, în anul 2004.

”Nu, nu suntem prieteni. Ne cunostem, am vorbit la telefon si atunci când a venit prima datã în Valea Jiului, dar eu nu mã aflam în tarã, si ultima datã când a fost aici, am vorbit, dar dacã va fi nevoie, si probabil va fi, voi valorifica acestã relatie pentru Petrila si Valea Jiului, în general” – a spus Costel Avram vizavi de ministrul consãtean.

A fost ridicatã si problema Parcului Pensionarilor, construit de un liberal al Petrilei, N. Teodorescu, parc pe care vor sã-l readucã la viatã si la faima de altãdatã. Si cum existã si alti investori care doresc refacerea acestui parc, delegatia PNL Petrila a precizat cã nu tin neapãrat sã fie atribuit lor, dacã alte proiecte sunt mai bune, dar cã ar trebui, ca recunoastere, sã poarte numele celui care i-a dat nastere. La fel sã se procedeze si cu ceilati liberali de marcã ai Petrilei care au ridicat biserici, scoli si spitale de-a lungul istoriei. De precizat cã pentru ”concursul” de proiecte pentru Parcul Pensionarilor, liberalii au contactat un arhitect pentru întocmirea documentatiei.

I s-a cerut atitudine de primar al tuturor

Delegatia, aflatã în audientã la primar, a ridicat în fata primarului si problema consilierilor locali, având în vedere cã, de cele mai multe ori, de la cap se împute pestele. Adicã este foarte importantã atitudinea primarului în sedintele de Consiliu Local, unde, de regulã, liberalii sunt marginalizati, sunt ”aruncati” în opozitie când nu este cazul, ideile sau amendamentele acestora sunt si ele aruncate în derizoriu,  iar când au loc actiuni, la care respectivii au avut contributia lor, nu sunt anuntati sau li se ascund manifestãri la care ar trebui sã participe în calitatea lor de consilieri locali.

” Dl. Pãducel a fost deschis si a înteles situatia. De exemplu, as fi dorit sã fim anuntati când este deschiderea oficialã a Spitalului din Petrila, ori noi am aflat din presã acest lucru. Poate aveam si noi, în calitate de consilieri, ceva de spus. Domnul Pãducel ne-a precizat cã nu-i apartine organizarea acestei deschideri oficiale. Dar clar poate influenta aceste derapaje. Tinerii nostri nu sunt atrasi în actiunile de gen ale primãriei, ori si ei sunt cetãteni ai Petrilei. La fel atitudinea domniei sale în sedintele Consilului Local conteazã foarte mult în mentinerea echilibrului unor dezbateri si propuneri decente, argumentate” – a precizat vicepresedintele PNL si consilier local, Doinita Bãlãnesc.

Doi Toma Necredinciosul

Am contactat si pe primarul Petrilei, Ilie Pãducel, care a confirmat scopul întâlnirii cu delegatia liberalã, respectiv acela de colaborare.

”A fost o întâlnire în care am vorbit despre cum putem colabora si implementa proiectele orasului. Întânirea s-a desfãsurat ”în conditii deosebite” (râde –n.n.). Adicã fãrã tensiuni, fãrã ceartã, ne-am pus de acord cum sã lucrãm mai bine pe viitor.

Se va vedea pe viitor cine se va tine de cuvânt si cine nu. Da, inclusiv eu! Eu am spus cã în Consiliul Local vreau sã facem administratie localã si nu politicã” – a declarat la rândul sãu, Ilie Pãducel, primarul Petrilei.

Acelasi lucru l-a spus si presedintele liberal Avram, despre cuvântul dat: ”Îi multumesc pentru întrevederea de astãzi primarului Ilie Pãducel. Vom vedea pe viitor dacã se va tine de cuvânt”.

În discutiile purtate cu cele douã pãrti, nici unul nu a vorbit de politicã, nu au rãzbãtut orgolii, si de-o parte si de alta s-a cerut ca politica sã fie lãsatã de-o parte.

Chiar dacã nu se vor tine întru totul de promisiunile reciproce, mãcar a apãrut, la Petrila, ideea ”fãrã politicã în administratia localã”.

Exact cum spun medicii fumãtorilor: important este sã îti treacã prin cap cã poti, pentru cã în timp sigur vei putea!

Ileana Firtulescu