10În timp ce santierele din tarã se închid, unul câte unul, în Valea Jiului pornesc lucrãrile unui drum de maximã importantã. Aceasta a fost ideea care s-a desprins la seminarul de lansare a  proiectului de modernizare a DJ664: Pasul Vulcan – Vulcan, organizat  la Primãria Vulcan, la care au participat toti factorii implicati în acest proiect.

Proiectul este aprobat si finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa Prioritara 2 – Imbunãtãtirea infrastructurii de transport regionale si locale, Domeniul major de interventie 2.1 “Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strãzi urbane – inclusiv onstructia/reabilitarea soselelor de centurã”.

Valoarea totalã a proiectului este de 12 milioane lei, din care finantarea nerambursabilã din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala se ridica la 8,43 milioane lei. Obiectivul general al investitiei îl reprezintã îmbunãtãtirea accesibilitãtii în zonã, un areal cu un mare potential de dezvoltare turisticã, prin modernizarea drumului de acces pe o lungime de 3,7 km. Despre importanta acestui drum, care leagã judetul Hunedoara de Gorj, au vorbit oficialii prezenti la acest moment improtant generat de lansarea proiectului de modernizare a cãii de acces. „Acesta este unul dintre cele mai mari evenimente ale anului. Multe santiere din tarã se închid, iar la noi se deschide un santier. Avem un proiect important pentru turism, intitulat Castelul din Carpati. Prima parte am reusit sã o finalizãm, respectiv telegondola nr. 1 si parcarea. (…) Urmeazã etapa a doua, telegondola II care asigurã legãtura cu Straja, astfel încât vom realiza împreunã cu Lupeniul cel mai mare complex turistic”, a declarat primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile. Acesta a explicat cã realizarea drumului de acces spre statiunea Pasul Vâlcan este extrem de importantã, mai ales cã în curând se va da drumul constructiilor în aceastã statiune.

Dezvoltare prin turism10-1

Pe de altã parte, Mircea Ioan Molot, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara – care este beneficiarul lucrãrii – a declarat încã o datã cã turismul poate duce la dezvoltarea Vãii Jiului. „Încã din 2004, de la preluarea Consiliului Judetean, am spus cã sansa judetului Hunedoara pentru a supravietui si pentru a se dezvolta este turismul.

Spuneam atunci cã Valea Jiului este zona cea mai propice pentru a se dezvolta turismul, în special pe timp de iarnã. (…) Se dovedeste cã ce am spus atunci este o realitate, pentru care continui sã mã bat sã fie pusã în aplicare si nu mã refer doar la acest drum, care este un „apendice” în acest proiect mare”, a declarat Mircea Molot, care spune cã turismul poate lua loc mineritului aflat în plin proces de restructurare.

În plus, prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu, este de pãrere cã „DJ 664 este deosebit de important atât pentru municipiul Vulcan, cât si pentru Valea Jiului pentru cã, în afarã de faptul cã oferã oportunitãti pentru turism, face si legãtura cu judetul Gorj”.

Carmen Cosman