Scrisoarea de intentie – transmisã, sãptãmâna trecutã, de autoritãtile de la Bucuresti Fondului Monetar International si aprobatã de Consiliul director al FMI –  precizeazã cã Guvernul are douã variante finale pentru Complexul Energetic Hunedoara , cele invocate si pânã acum,  ori investitor strategic, ori insolventã. Deci, ca în tren!

La sfârsitul sãptãmânii trecute a fost remisã Fondului Monetar International scrisoarea de intentie semnatã de autoritãtile de la Bucuresti si aprobatã de board-ul FMI, în data de 26 iunie.

Guvernul  a analizat, a calculat si a promis FMI cã, pânã la finele acestui an, va încheia procedurile pentru privatizarea mai multor companii de stat. Pe listã se aflã atât Posta Românã si combinatul Oltchim, cât si societãti precum Electrica, CE Oltenia si, ceea ce ne doare, CE Hunedoara.

Srisoarea aratã exact la ce s-a angajat Guvernul Ponta, dupã ce a hotãrât cum va proceda, desi termenii nu par a fi foarte clari în sensul de stabilire precisã a procedurilor. Si asta pentru cã nu existã încã investitori, mai ales în energia din Hunedoara si chiar Oltenia, unde Complexul Energetic pare mai important pentru guvernati, care au schimbat strategia. Initial s-a vorbit de o vânzare pe bursã a 15% din capitalul social, iar acum reiese cã Guvernul cautã acum un investitor strategic care sã cumpere pachetul majoritar. “Noul complex energetic Oltenia joacã un rol esential în securitate energeticã a României. Am semnat un contract cu un consultant de tranzactie la începutul lunii mai 2013 pentru o ofertã publicã initialã (IPO) de 15 procente din capitalul social pânã la finele lunii octombrie. Având în vedere investitiile de mari proportii de care are nevoie Complexul Oltenia, vom reevalua pasii viitori referitori la sporirea implicãrii sectorului privat prin parteneriate mixte sau prin privatizarea majoritarã cãtre un investitor strategic”, se precizeazã în documentul transmis FMI.

Complexul Energetic Hunedoara, la fel – ori vânzare, ori insolventã

1-1Conform documentului, pentru Complexul Energetic Hunedoara, Guvernul ia în calcul atât vânzarea pachetului majoritar de actiuni, dar si intrarea în insolventã a societãtii. SC Complexul Energetic Hunedoara a apãrut în urma fuziunii societãtilor Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni, fiind singurul mare producãtor de energie electricã din zona de centru si nord-vest a tãrii.

În luna mai 2013 a fost demaratã fuzionarea noului producãtor de energie Hunedoara cu cele patru mine viabile ale CN Huilei. Procedura ar trebui încheiatã pânã la sfârsitul lunii iulie, dar care se pare cã a avut loc mai repede. Urmãtorul pas va fi “vânzarea pachetului majoritar Hunedoara prin majorare de capital cãtre un investitor strategic”. “Dacã nu va exista interes din partea niciunui investitor, intentionãm sã trecem compania în insolventã”, spune scrisoarea care consemneazã hotãrârile din domeniu, hotãrâri aprobate de FMI. Deci Complexul Energetic Hunedoara e ca la început.

În tren!, vorba românului.

Ileana Firtulescu