Primarul din comuna Bãnita vrea neapãrat sã finalizeze lucrãrile la stadionul ce strãjuieste centrul comunei de pe o colinã. Un proiect în valoare de 6 miliarde de lei, dar care stagneazã de doi ani, din lipsã de finantare.

Nu mai putin de 250 de locuri va avea stadionul din Bãnita, asta dacã va fi finalizat pânã la urmã. Comuna, situatã la doar câtiva kilometri de municipiul Petrosani, are în componentã trei localitãti principale – Bãnita – Sat, Crivadia si Merisor – si o populatie de aproximativ 1.190 de oameni Chiar dacã vorbim despre o comunã destul de micã si fãrã vreo echipã de fotbal, primarul sperã cã va finaliza, cu bani de la Ministerul Dezvoltãrii Regionale,  lucrãrile la stadionul ce cuprinde chiar si vestiare, sã se bucure si localnicii dupã munca istovitoare de la câmp de o partidã de fotbal pe un teren adevãrat. „Lucrãrile la stadion sunt realizate în proportie de 30 la sutã, iar valoarea totalã a proiectului este de 6 miliarde de lei. Lucrarea a demarat în urmã cu doi ani, dar între timp a stagnat, pentru cã nu s-au mai alocat fonduri. Am mai avea nevoie de  4 miliarde de lei pentru finalizarea proiectului. Pânã acum s-a realizat fundatia si primul etaj al clãdirii”, a explicat primarul comunei Bãnita, Ionel Burlec. Ar mai fi nevoie de bani pentru al doilea etaj al clãdirii, precum si pentru scaunele din tribunã sau pentru finalizarea terenului pe care sãtenii sã poatã încinge partidele de fotbal.

Vrea un centru de informare turisticã

2-1Si, dacã tot suntem la capitolul proiecte, edilul din Bãnita ar vrea sã realizeze si un centru de informare turisticã. De potentiale obiective de interes turistic, comuna nu duce lipsã, dar, din pãcate, sunt prea putin puse în valoare. Pe raza acestei localitãti se gãseste Turnul de la Crivadia, monument de secol XVI, care strãjuia vechiul drum ce lega Transilvania cu Tara Româneasca prin pasul Vâlcan. Turnul servea si ca punct de vamã, fiind construit din piatrã de calcar.  Are o formã perfect circularã, zidurile sale având o înãltime de pânã la 20 de metri. De asemena, în Bãnita se gãseste si vechea cetate dacicã,  dar si Pestera Bolii, declaratã rezervatie naturalã, intrarea fiind fãcutã pe sub o arcadã ce are înãltimea de 46 de metri. Obiectivul turistic se gãseste la numai 150 de metri de drumul national Petrosani – Hateg. Suprafata pesterii este de 10 ha, iar în interiorul ei s-au descoperit materiale ceramice neolitice si eneolitice. Iar pe lângã aceste obiective de top, vorbim despre frumusetea cadrului natural, pe care reprezentantii administratiei publice ar vrea sã o  punã în valoare cu fonduri europene. „Proiectul are valoarea de 250.000 de euro, dar ne-a fost respins si am fãcut contestatie. Nu au tinut cont, la stabilirea punctajului, de faptul cã suntem în interiorul ariei protejate Natura 2000”, a mai declarat Ionel Burlec.

Carmen Cosman