7În politicã este la modã cv-ul stufos, specializãrile si expertizele în diverse domenii, dar ”printipurile” si civismul nu pot fi verificate decât în timp, iar timpul nu iartã. Cine este noul consilier local, care intrã în CL Petrosani în locul lui Alin Simota? Viorel Pascu, cu experize multiple, incluziv în prevenirea si combaterea coruptiei, dar si în aplicarea legislatiei armonizatã în domeniul industriei si comertului. Vom vedea ce face cu ele si dacã ne vor folosi.

În ultima vreme mai toatã lumea trebuie sã fie de partea cuiva si dacã apreciezi fapta unui PSD-ist, esti catalogat ca fiind de acea parte, dacã altã datã consemnezi cã un PNL-ist a avut o idee bunã, esti întrebat: dar parcã erai cu PSD? Acum esti cu PNL? Iar dacã critici, clar ai ceva cu omul/partidul în cauzã, esti dusmanul declarat si nici nu trece cuiva prin cap cã ai vrut sã sesizezi doar un derapaj.

Dacã îndrãznesti sã ai prieteni prin mai toate partidele politice, nu faci decât sã

bulversezi aceastã categorie de lume si în final sã ti se punã stampila de fãtarnic. De parcã partidele ar fi  ilegale si oamenii care activeazã pe acolo sunt puscãriasi. Nimãnui nu i-a trecut prin cap cã doar partidele puternice, cu oameni care trebuie ajutati sau obligati de societate sã tinã de ”printipuri”, de reguli scrise si nescrise pentru a-si îndeplini menirea pentru care sunt create, pe principiul ”dacã nu poti, te ajutãm noi”, pot sã ridice zona, regiunea si tara la nivelul la care dorim cu totii.

Si cum nu putem face toti politicã, mãcar sã-i flancãm pe politicieni, ca pe cei ce au avut un accident grav si sã-i reînvãtãm sã meargã în picioare…

Pentru cã în aceastã sãptãmânã, respectiv luni, am fost cu PNL, azi ne-am propus sã fim cu PSD, iar cine spune cã am fi cu USL, se însealã, pentru cã USL nu existã în Valea Jiului. De curând un coleg de breaslã spunea despre PSD-istul care îi va lua locul în Consiliul Local Petrosani lui Alin Simota: ”cine mai e si ãsta, cã nu am auzit de el?” Sunt multi cei de care nu am auzit, pentru cã nu întotdeauna OM înseamnã ce îti aratã televizoul sau ziarul. Sunt oamenii care nu ies în fatã, dar îsi fac datoria pe metrul lor pãtrat de loc în care trãiesc. Asa Pare a fi si Viorel Pascu, cel care va fi consilierul local al Petrosaniului, votat în principal de Colonia Petrosani si nordul municipiului. A fost inginer sef productie la Mina Lonea, inginer sef urmãrirea productiei la CNH, tot inginer sef dar în securitate si sãnãtate în muncã, apoi a fost inspector control securitate minierã la CNH etc. Are multiple competente obtinute prin Franta si în tarã în management si administratie, expert aplicare legislatie armonizatã în domeniul industriei si comertului,  expert prevenire combatere a coruptiei, etc., etc.

Viorel Pascu este si foarte atasat de Aninoasa. Asta pentru cã viata a ales în locul sãu fiind cãsãtorit cu o aninoseancã, director din localitate. ”Locuiesc într-o zonã sãracã a orasului Petrosani si depun o muncã de voluntariat pentru ajutorarea pensionarilor si de educatie a rromilor din zonã. Colaborez cu personalul didactic si  voluntar din centrele de educatie ale  cartierului Colonie din Municipiul Petrosani. Afinitatea pentru  Aninoasa se datoreazã faptului cã sotia este nãscutã în acest oras, aici se aflã casa pãrintilor ei si tot în acest oras profeseazã, la Scoala Gimnazialã „Sf. Varvara”, unde este director.

Am sustinut-o în managementul scolii înfiintând Asociatia „PRO ANINOASA”, care are drept scop sprijinirea actului educational, în special combaterea abandonului scolar” – a declarat Viorel Pascu. Dar cum multi sunt veniti si putini chemati pentru functiile

publice, toatã acumularea de cunostinte si experienta noului consilier local al Petrosaniului poate sã nu foloseascã nimãnui, nici chiar domniei sale. Pentru ca toate acestea sã fie valorificate în slujba unei comunitãti, persoana trebuie sã aibã freamãtul activismului – acea atitudine absolut necesarã oricãrui politician, atitudine care pune accentul pe nevoile vietii.

Activismul este doctrina potrivit cãreia spiritul uman trebuie sã se angajeze în actiune pentru realizãrile materiale si spirituale ale societãtii. Dacã nu e asta, degeaba e tobã de carte!

Ileana Firtulescu