11Parlamentarii se gândesc sã introducã un nou program dedicat copiilor din scoli. Totul cu scopul ca noua generatie sã nu mai fie decimatã de obezitate si virusatã de magia calculatoarelor.

Astfel, în scoli ar putea fi operational programul „Treningul si sortul”, care prevede un echipament complet pentru fiecare elev cu care sã participe la orele de sport.

Dacã initiativa legislativã trece de ambele camere ale Parlamentului, scolile vor fi obligate sã cumpere pentru fiecare elev echipament sportiv compus din pantofi sport, sort, tricou, maiou, jambiere, rucsac si geantã. Costurile nu sunt de neglijat: valoarea unui echipament este evaluatã la 124 euro, iar statul trebuie sã scoatã din pusculitã 24 de milioane de euro, la fiecare doi ani, pentru cei 200 de mii de elevi. Initiatorii spun cã astfel ajutã producãtorii interni de echipament sportiv. Proiectul prevede chiar si penalitãti pentru absenti. Astfel cã un elev, care lipseste nemotivat la mai mult de un sfert din orele de sport, va fi obligat sã returneze echipamentul sau sã achite Contravaloarea lui. Programul “treningul si sortul” a fost gândit de 13 deputati si senatori, care vor ca fiecare elev sã primeascã de la scoalã un echipament sportiv complet. Alesii cred cã, astfel, copiii vor sta mai mult în sala de sport si mai putin în fata calculatorului. Chiar dacã va fi aplicat programul, scolile nu au logistica necesarã sustinerii unui astfel de proiect. În multe scoli  nu sunt sãli de sport adecvate, iar de vestiare nici nu poate fi vorba. Asta în conditiile în care nici absenteismul de la aceste ore nu este de neglijat. În plus, sumele ar putea sã-i copleseascã pe cei care ar fi obligati sã le achite, pentru achizitionarea echipamentelor.

Diana Mitrache