9Foi de boalã, pe bandã rulantã. Minerii de la unitãtile miniere neviabile din Valea Jiului sunt din ce în ce mai bolnavi. Drept dovadã, numãrul foilor de boalã înregistrate la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului sunt în continuã crestere. Cei mai bolnavi sunt minerii de la Petrila.

”În ultima perioadã de timp am înregistrat un procent destul de consisitent de foi de boalã, undeva la 11,1% pe total pe societate dar cu vârfuri destul de dramatice la exploatarea Petrila 15,5%, la Paroseni 9%, mina Uricani 9,6%. La Petrila si la Paroseni au avut loc comitetele de securitate si s-a discutat cu marea maxoritate a celor care au foi de boala cu diverse diagnostice si sperãm cã lucrurile vor intra într-o normalitate foarte curând”, a declarat Petru Drãgoescu. directorul general al Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului.

Potrivit reprezentantilor societãtii numãrul mare al foilor de boalã se datoreazã si disponibilizãrilor ce vor urma. În acest mod, minerii apeleazã la foile de boalã pentru a sta acasã pânã când li se va înmâna decizia de disponibilizare.

”La noi la preluarea din data de 26 noiembrie 2012 au venit si de la cele 4 mine care au fost declarate viabile persoanele care urmeazã a se disponibiliza iar în marea lor majoritate sunt oameni care suferã de diferite diagnostice. Este o formã de manifestare a celor care asteaptã cu nerãbdare ziua disponibilizãrilor”, a mai precizat sursa citatã.

În ceea ce îi priveste pe minerii de la Societatea Nationalã a Huilei Petrosani acestia au acumulat în primul trimestru al acestui an 29 de mii de zile de foaie de boalã. Asta înseamnã cã doar în primele trei luni ale acestui an cei putin peste cei 5100 de angajati ai SNH au acumulat aproape 62 de ani de concediu medical, asta dacã e sã ne raportãm la echivalentul zilelor calculate în ani. În ceea ce priveste situatia de anul trecut, ortacii de la Compania Nationalã a Huilei au stat  acasã 150 de mii de zile tot din cauze medicale.

Monika BACIU