Risc asumat pentru salvarea partidului si a liderului

Dr. Daniela Visãnescu, mama multiplei campioane internationale la sah, Daria Visãnescu, consilier local PNL Petrila, si-a asumat riscul de a vorbi public despre lingusitori, despre cei care cãpuseazã noul lider riscându-se astfel distrugerea unui partid, ”moartea” respectivului lider si ”triumful” celor care s-au cãtãrat pe umerii lui.

În majoritatea partidelor, organizatii locale, existã celule de rezistentã, acea zbatere pentru pãstrarea ”obiectului principal de activitate” si consolidare prin pãstrarea unor

principii de bazã, pentru scãderea accentuatã a încurajãrii parvenitismului, a accederii prin slugãrnicie si fals, prin manipulare grosolanã si minciunã…

3-1De fiecare datã, aceste ”celule de rezistentã” au fost destructurate sub o formã sau alta, în special prin invocarea lipsei disciplinei de partid, disciplinã transformatã în supunere oarbã – pe principiul pânã la Dumnezeu, te mãnâncã sfintii – care a scãzut zi de zi calitatea acestor organizatii politice. Si dacã politica este de prostã calitate, asa si administrarea politicã a localitatãtii, a tãrii, care în final este acut resimtitã de cetãtean

În Valea Jiului, toate partidele din toate localitãtile au avut parte de asemenea frãmântãri, care au dus chiar la nefunctionarea prin dispersare a unor organizatii de partide. Cel mai bine au gestionat aceste zbateri PSD, partid care a avut parte de multi membri, deci cei cu pretentia calitãtii actului politic au fost usor de înlocuit…

În cea mai grea zonã politicã, Petrila, mãcinatã de rãzboaie între partide, dar si partidele în interiorul lor, a apãrut oportunitatea consolidãrii PNL prin

liderul Costel Avram, prin organizarea de alegeri dupã multi ani de interimat, prin actiuni dinamice, vizibile, prin transmitere de mesaje clare, optimiste cãtre populatie. Sperantele au fost în primul rând ale celor care au tinut cu greu în viatã liberalismul în zonã si care pot fi baza solidã a unei falnice piramide. Dar…

Avram, misionar în groapa cu lei

La numirea sa ca presedinte interimar al PNL Petrila, Costel Avram a fost ca misionarul aruncat în groapa cu lei. Multipla sa misiune – de a coagula organizatia, de a se face simtitã în oras existestenta liberalã, pânã la organizarea de alegeri când membrii PNL erau multi, dar doar în simtire, nu si în scripte cum cere legea etc. – pare a semãna cu sinucidere sau cu credinta oarbã în minuni. Avram se temea, si încã se teme, de slugarnicii de meserie, care stiu ce sã spunã si când, care pot minti credibil si pot chiar crea situatii false ce par reale. Cum sã deosebesti un om fals de unul cinstit, pe cel loial de trãdãtorSS Greu, foarte greu si de cele mai multe ori faci deosebirea dupã ce ai pãtit-o.

3-2”Mã tot gândesc cum sã procedez pentru a-i determina sã nu mai fie slugarnici sau falsi. Nu poti munci fãrã echipã, or echipa se bazeazã pe încredere si seriozitate, iar eu nu-i cunosc suficient. Este adevãrat cã nici ei pe mine. Toate acestea se verificã în timp, iar timpul nu este prea generos cu noi” – se frãmânta, cu vreo 2-3 luni în urmã, noul presedinte PNL Petrila si coordonator al liberalilor Vãii Jiului, Costel Avram.

Este precum a spus. Cu câteva exceptii, nemultumirile ies din ce în ce mai des la suprafatã tocmai pe temerile liderului. Dacã o parte au considerat cã este suficient sã-si spunã punctul de vedere direct, dar s-au dat la o parte lãsând lucrurile care-i nemultumeau sã curgã, altii au tinut sã-si precizeze pozitia cinstit, lãutãreste, si public pentru cã au fost alesi de cetãteni în consiliul local.

Cãpusarea care poate omorî liderul

Dr. Daniela Visãnescu, consilier local PNL, mama multiplei campioane nationale si mondiale, sahista Daria Visãnescu, considerã cã încrederea pe care petrilenii o acordã PNL si conducerii acestuia nu trebuie pierdutã, ci consolidatã. Consilierul a precizat cã munca titanicã si investitiile fãcute de noul presedinte trebuie sã aibã sorti de izbândã, nu sã constituie umãrul pe care altii se catãrã obtinând notorietate, în timp ce partidul are de pierdut. Este vorba de o parte a celor din echipa de conducere lãrgitã…

”Atâta timp cât mi se va permite sã fiu consilier, voi participa la actiuni, voi munci pe relatia cu cetãtenii, îmi vor preciza pozitia. Costel Avram investeste foarte mult în imaginea echipei, a oamenilor din noua conducere. Este un efort urias, foarte important la acest început de drum. Felul cum se porneste acum, se va reflecta în viitorul PNL Petrila.

Si-a format echipa, a ales o anumitã categorie de oameni, foarte bine! Nu am comentat. Am fãcut un pas înapoi, stau unde am fost pusã, dar nu mã obliga sã investesc si eu în imaginea celor din echipã, în care nu cred. Nu pun umãrul sã ridic o persoanã în care nu cred, deci mã asez în spate si voi munci la proiectele/actiunile partidului. De exemplu, patru persoane din echipa  de conducere sunt din organizatia de tineret. Or, acestia nu sunt maturi politic, nu au experienta necesarã si nici cutezanta de a face ca PNL sã nu mai fie în opozitie la Petrila. Nu poti sã lasi totul în seama presedintelui. Gânditi-vã cã aici PSD-ul este puternic, e un monstru care lucreazã în întuneric si este mânã în mânã cu PDL de ani de zile. Acestor tineri, alesi pentru a face parte din conducere, le sunt necesari câtiva ani pentru a câstiga experienta unor politicieni maturi. De exemplu acum, dacã nu este presedintele, cine vorbeste publiculuiS Cine transmite mesajele care se impunS Nu existã forta echipei. Pentru presedinte va fi foarte greu.

Am încercat sã nu ascund sub pres derapajele traseului PNL de acum crezând cã adevãrul, si nu slugãrnicia, ajutã. Dar am fost stopatã, ironizatã considerându-se probabil cã am un caracter conflictual. Nici vorbã! Îmi doresc ca acest partid sã existe, asa cum meritã, si peste 3 ani. Dar nu consolidându-se cu vârful piramidei în jos.

Si se dovedeste cã am dreptate, pentru cã au si început – o anumitã categorie de oameni din conducere – sã foloseascã metode care nici prin cap nu trec unui om matur: sã fie certati colegi, la sediul PNL,  pentru cã au arãtat cã le place o postare, care îmi apartine, de pe un site de socializare. Era vorba de citatul lui Nicolae Iorga, despre ligusire si trãdare, pe care l-am comentat precizând cãpusarea personajului principal, care, în politicã, aceastã cãpusare invariabil omoarã liderul. Am fost socatã sã aud asta si clar nu m-am regãsit printre cei care folosesc asemenea practici distrugãtoare, josnice.

Am vrut sã-mi precizez pozitia fatã de aceaste situatii descalificante create de unii oameni din PNL. Poate ca presedintele Costel Avram, sã aibã tactica sa, sã aibã experientã cu astfel de practici si eu sã nu stiu. Poate va stii ce are de fãcut având în vedere cã a crescut printre politicieni de tot felul. Sper…” – a declarat, cu prestantã, dr. Daniela Visãnescu, cãreia se pare cã îi pasã cu adevãrat, desi uneori vrea sã se creadã nu se implicã emitional, cã nu luptã, în felul ei, pentru un principiu – calitatea, lucrul temeinic si bine fãcut.

Dacã ne uitãm cum si-a crescut copiii, dintre care o campioanã pe podiumuri modiale, pe module la sah, îi întelegem Danielei Visãnescu exigenta si credinta cã este posibil sã faci si politicã, cu toate pãcatele ei, la nivel superior, nivelul care crede cã poate schimba lumea si viata.

Ileana Firtulescu

Advertisements

Un comentariu la „Risc asumat pentru salvarea partidului si a liderului

  • 1 iulie 2013 la 10:23
    Permalink

    Un articol bun, ar trebui mai multe articole cu alesii locali sa vedem pe cine am ales si ce sa facem in viitor. Ma bucur ca doamna doctor il citeste pe Iorga dar vreau sa spun ca vremurile s-au schimbat, in politica au ajuns oameni care se bucura de indemnizatia de consilier si atat. PSD-ul e un monstru ?, nu prea cred. Felicitari ptr. Dl. Avram e un politician O.K. Vreau sa ii spun doamnei doctor ca daca e un om corect atunci ar trebui sa ii ajute pe cei tineri, de criticat e usor, de crescut ca politicieni si ca oameni e greu.

Comentariile sunt închise.