Scandal fara precedent intre Episcopia Devei si Hunedoarei si Primaria Devei. Printr-o scrisoare deschisa, Episcopia a luat atitudine fata de casatoriile de o zi, oficiate simbolic de Ziua Indragostitilor sau de Dragobete si sustine ca astfel de manifestari indeamna la desfrau.Ani de zile s-au organizat astfel de manifestari simbolice, dar de data aceasta Episcopul Devei si Hunedoarei a luat atitudine si isi exprima ingrijorarea fata de acest fel de « casatorii de o zi » si spune ca nu este de acord cu „imoralitatea si desfraul”.

„Cu durere negraita constat ca regasirea radacinilor romanesti ale existentei de catre generatiile tinere aluneca tot mai des si tot mai mult in derizoriu. (…) Dragobetele, din sarbatoare a iubirii neprihanite, ce inalta tineretea in bucuria suprema de a fi, este transformat intr-un jalnic concubinaj al desfranarii! Cine si de ce o face? Cine sunt cei care dezbraca iubirea de sfintenie si o rezuma la instinctele unei discoteci? (…) Primarul – omul reper moral, intelectual si gospodaresc al unei comunitati, parintele fara vesminte preotesti al celor din „parohia”(primaria) ce i-a fost incredintata – joaca rolul unui oficiator al unei iubiri si casatorii de proba! Normalizeaza, adica, alungarea lui Hristos din cetate! Domnule primar, oricare ai fi, aceasta este o blasfemie! O blasfemie impotriva lui Dumnezeu atunci cand participi si sapi la temelia institutiei sacre a familiei crestine incheind casatorii de o zi! Este o blasfemie impotriva neamului romanesc, a identitatii sale exprimata si in sarbatoarea Dragobetelui, atunci cand sanctifici iubirea redusa la concubinajul de o noapte!

Este o cruda blasfemie impotriva iubirii, caci iubirea  singularizeaza pe om in randul tuturor formelor de existenta si  invesniceste comuniunea intre doi tineri ! Te-ai gandit vreodata ca cei doi tineri carora le oficiezi curvia de o zi ar putea fi copiii sau nepotii tai?! Nu te cutremuri de judecata istoriei pe care o scoti din devenirea romaneasca si crestineasca de dragul a 30 de arginti (adica voturi) ?!”, se spune in aceasta scrisoare deschisa la care facem referire. Iar reactiile nu au intarziat.

De 15 ani oficiaza casatorii de proba

Reprezentantii Primariei Deva au luat atitudine, mai ales ca aici, de 15 ani de zile se oficiaza astfel de casatorii „de proba”. Edilii de aici considera pozitia Episcopiei exagerata si chiar cu caracter electoral. ªi anul acesta, in data de 12 februarie, edilii din Deva au decis sa celebreze iubirea in avans, iar Primarul Devei, Mircia Muntean, a oficiat „Casatorii de proba” pentru pe toti indragostitii care au dorit sa-si dovedeasca, o data in plus, sentimentele. Mai mult, cuplurile din Deva care se casatoresc de proba si ajung in acelasi an sa se casatoreasca si la starea civila, primesc din partea primariei un cadou de nunta de 1.000 de lei. De exemplu, anul trecut, nu mai putin de 40 dintre perechile care si-au unit “de proba” destinele in februarie, s-au casatorit oficial si au intrat in posesia premiului de 1000 de lei oferit de Primaria Deva.

Carmen Cosman