10Ziua de început a acestei sãptãmâni aduce scumpiri si întretinerea ne va costa mai mult. Vom plãti în plus pentru consumul de gaze din prima zi a lunii iulie. Ne asteptãm chiar la scumpiri în lant.

Pretul gazelor pentru populatie va creste la 1 iulie cu 8% si la 1 octombrie cu 2%, iar tarifele pentru gazele livrate clientilor noncasnici vor fi majorate cu 3%, atât la 1 iulie cât si în etapa a doua, la 1 octombrie, potrivit Autoritãtii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Modificãrile programate pentru 1 iulie au fost aprobate vineri de cãtre Comitetul de Reglementare al ANRE. Majorarea tarifelor la gaze va fi de 10% pentru populatie – aceeasi cu cea din calendarul asumat în relatia cu FMI si UE) si de 11%  în cazul clientilor noncasnici (fatã de 18% în calendar.

De la începutul anului pretul gazelor pentru clientii casnici nu a fost modificat, iar în cazul celorlalti consumatori tarifele au urcat cu 5% la 1 februarie, altã majorare de 5%, programatã pentru 1 aprilie, nemaiavând loc. Urmãtoarea etapã din calendarul aprobat de Guvern este stabilitã pentru 1 octombrie, când preturile vor avansa cu 2% pentru populatie si cu 3% pentru consumatorii noncasnici.

10-1Pe de altã parte, chiar de azi, pretul energiei electrice livrate consumatorilor finali ar putea fi redus în medie cu 1,3%. Începând cu 1 iulie 2013, potrivit Autoritãtii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), este valabilã reducerea tarifelor reglementate la energia electricã la consumatorii finali. Comitetul de Reglementare, în sedinta din data de 21 iunie, a aprobat Ordinul nr. 40/2013 privind Tarifele reglementate la energia electricã livratã de furnizorii de ultima instantã consumatorilor casnici si asimilati consumatorilor casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nitã, a declarat, recent, cã facturile la energie ar putea scãdea cu 5 – 10%, de la 1 iulie.

Diana MITRACHE