12Emotii pentru absolventii claselor a XII-a. De astãzi a început o nouã probã a bacalauretului din sesiunea de varã. Este vorba de proba scrisã la limba si literatura românã, care va fi urmatã în 2 iulie de proba la limbã maternã si în 3 iulie de proba obligatorie a profilului.

Proba scrisã la alegere a profilului si specializãrii se va da pe 5 iulie iar rezultatele vor fi afisate pe 8 iulie pânã la ora 12,00. Tot în aceeasi zi pânã la ora 16,00 se vor putea depune contestatiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 si 11 iulie iar afisarea rezultatelor finale pe data de 12 iulie.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2013 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 15 pânã în 19 iulie.

În 19-20 august va avea loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare oralã în limba romana, în 19-21 august – evaluarea competentelor lingvistice de comunicare oralã în limba maternã, în 20-21 august – evaluarea competentelor lingvistice într-o limbã de circulatie internationalã si în 22-23 august – evaluarea competentelor digitale.

Din 26 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la Limba si literatura românã, urmatã în 27 august de Limba si literatura maternã, 28 august – proba obligatorie a profilului si 30 august – probã la alegere a profilului si specializãrii. Primele rezultate vor fi afisate în 2 septembrie, pânã la ora 12.00, iar contestatiile vor fi depuse între orele 12.00 si 16.00. În 3-4 septembrie vor fi solutionate contestatiile, iar în 5 septembrie vor fi afisate rezultatele finale.

12-1La Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Petrosani sunt asteptati la examen 305 de tineri care au absolvit cursurile în acest an sau în anii anteriori. Desi în ultimii ani, în urma rezultatelor obtinute, elevii de aici au clasat unitatea de învãtãmânt pe ultimul loc în rândul liceelor din Valea Jiului, conducerea institutiei sperã cã, în 2013, promovabilitatea va urca pânã la, mãcar, 20%. „Noi suntem optimisti dar, tinând cont de faptul cã din cele 16 clase de absolventi doar 4 sunt pe ruta directã iar celelalte sunt la fãrã frecventã sau la seral, deci absolventii sunt ceva mai slab pregãtiti, sperãm sã obtinem o promovabilitate de 20%. Nu avem pretentii de a spune cã ne dorim o promovabilitate de 50% pentru cã ar fi un vis prea frumos”, a spus Zina Gales, director Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Petrosani.

Potrivit Inspectoratului Scolar al Judetului Hunedoara, la sesiunea de varã a Bacalaureatului s-au înscris mai putin de 5.000 de elevi. Dintre acestia aproape 1.000 de absolventi din promotiile anilor trecuti si 4.000 de elevi care au absolvit liceul anul acesta s-au înscris la examenul  de bacalaureat în aceastã sesiune.

Monika BACIU

Mircea NISTOR