Reprezentantii Sindicatului Huila au primit rãspuns la scrisoarea adresatã primului-ministru al României Victor Ponta. Dupã problemele de la mina Paroseni, cei de la sindicatul reprezentativ la nivelul societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului i-au cerut primului-ministru sã analizeze situatia mineritului din Valea Jiului. Rãspunul a sosit de la Ministerul Energiei, însã acesta nu îi multumeste pe liderii de sindicat.

”Am trimis douã solicitãri premierului si am primit un rãspuns la prima solicitare, cea pe care am trimis-o imediat dupã incidentele de la Mina Paroseni  odatã cu autoblocarea minerilor în subteran. În urma faptului cã în prima parte a lunii mai nouã nu ni s-a luat cãrbunele de cãtre cele douã termocentrale. Am fãcut atunci acea scrisoare cãtre premier si cãtre presedintele României pentru cã ei au si calitatea de presedinte si vicepresedinte al CSAT-ului. De la acea scrisoare am primit un rãspuns de la secretarul de stat Marcel Popa de la departamentul de energie. Acest rãspuns sincer pe noi nu ne-a multumit, a fost doar asa sã rãspundã, domnul secretar de stat ne aduce la cunostintã niste lucruri pe care le stiam si anume cã în aceste vremuri România are un excedent de productie de energie iar consumul este scãzut. Vrea sã scoatã în evidentã cã s-au fãcut eforturi mari din partea dânsilor cã în cursul lunii mai cele douã termocentrale tocmai pentru a putea prelua cãrbunele din Valea Jiului dar pãrerea mea e cã e total fals pentru cã dansul uita sã aminteascã si de importul de cãrbune. Drept dovadã stã faptul cã noi în luna mai prima livrare de cãrbune am fãcut-o în datã de 14 iar acum în aceste zile colegii de la partea viabilã sunt în concediu fortat”, a declarat Laszlo Domokos, presedinte Sindicatul Huila.

Potrivit liderilor de sindicat situatia actualã a mineritului din Valea Jiului se datoreazã importului masiv de cãrbune realizat la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.

”Mi-e greu sã dau în rãspuns, dânsii ar trebui sã dea acest rãspuns, eu am tot fãcut astfel de sesizãri ca sã constientizãm de situatia gravã în care ne aflãm si în continuare situatia este tot mai gravã. Prin toate aceste adrese atrãgeam atentia cã este posibil ca în curând si partea viabilã si tot mineritul din Valea Jiului sã ajungem în blocaj. Dacã nu se vor lua mãsuri ca sã se deblocheze aceastã situatie si anume cele douã termocentrale sã aibã reglementata o cantitate mai mare sã poatã sã ardã sã scadã stocurile de cãrbune pentru cã si cãrbunele din Valea Jiului sã poatã fi preluat. Dacã nu era acel import de 470 de mii de tone în ziua de azi Mintia nu avea stoc”, a mai spus sursa citatã.

Reprezentantii Ministerului Economiei nu exclud varianta întreruperii activitãtii miniere în Valea Jiului.

3-1”Privind activitatea de exploatare a huilei, considerãm cã sunt cunoscute toate aspectele caracteristice acestui domeniu, inclusiv efectele unei întreruperi eventuale a activitãtii în Valea Jiului, mãsurã aplicatã deja în bazinul Olteniei”, se aratã în rãspunul oferit de Maricel Popa, reprezentantilor Sindicatului Huila. Liderii de sindicat acuzã conducerea Complexului Energetic Hunedoara de faptul cã au importat huilã din afara tãrii, fiind astfel nevoiti sã pericliteze astfel activitatea minierã din Valea Jiului.

Monika BACIU