10Datoriile Complexului Energetic Hunedoara cãtre Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului este de zeci de milioane de lei. Societatea de închideri mine din Valea Jiului livreazã cãrbune cãtre entitatea energeticã, însã fãrã a primi bani pentru aceste servicii. Astfel, SNÎMVJ are de încasat 26 de milioane de lei pentru cãrbunele livrat.

”Pentru servicile prestate, pentru cãrbunele livrat cãtre Complexul Energetic Hunedoara, avem de încasat o sumã destul de mare ce depãseste 26 de milioane de lei. Dacã complexul care a început sã functioneze destul de bine, reuseste sã facã si încasãrile, cu sigurantã pe mãsurã în care si ei vor face încasãrile vor redirectiona sumele de bani si cãtre conturile noastre”, a declarat Petre Drãgoescu, directorul general al SNÎMVJ.

Începând din luna mai, Complexul Energetic Hunedoara a solicitat cãrbunele la un pret de 50-52 de lei gigacaloria. Pretul nu poate fi acceptat de SNÎMVJ din cauza acordului dintre statul român si Comisia Europeanã care prevede un pret de 64 de lei pentru gigacaloria de cãrbune.

”Datoriile sunt la pretul facturat de cãtre Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului pret care este stabilit prin programul de închidere aprobat de cãtre Comisia Europeanã. Vorbim undeva la 400 de mii de Gcal. În momentul de fatã asa este, ei au emis o comandã pentru luna mai pentru 50 de lei Gcal iar pentru luna iunie pentru 52 de lei Gcal iar noi am facturat întreaga cantitate pe care am livrat-o cãtre ei la pretul de 64 de lei aferent lunii mai si iunie. Sigur va fi acel joc al stornãrilor între noi urmând ca ministerul sã reglementeze situatia”, a mai spus sursa citatã.

În tot acest timp în care SNÎMVJ livreazã în continuare cãrbune cãtre CEH, ortacii de la partea viabilã, respectiv de la Societatea Nationalã a Huilei stau acasã în concediu de odihnã.

Monika BACIU