Concedieri in mineritul din Valea Jiului. Mineritul din Valea  Jiului va suferi din nou modificari. Peste 2000 de mineri isi vor pierde locurile de munca. Este vorba de 2.400 de angajati din minele Petrila, Uricani si Paroseni, care sunt cuprinse pe un program de inchidere. Cele trei mine vor fi inchise in urmatorii cinci ani. Comisia Europeana a considerat ca masura este conforma cu normele UE privind ajutoarele de stat, deoarece ajutorul acordat pentru acoperirea costurilor de productie va scadea in mod progresiv si intrucat Romania s-a angajat sa puna in practica masuri complementare pentru diminuarea impactului social si de mediu al inchiderii.

Conform deciziei de miercuri a Comisiei Europene, “planul de inchidere notificat de Romania are ca rezultat o reducere progresiva a valorii totale a ajutoarelor acordate pentru acoperirea costurilor de productie, in conformitate cu decizia Consiliului. In plus, planul include masuri de atenuare a impactului asupra mediului al productiei de carbune. De asemenea, Romania s-a angajat sa sprijine lucratorii din mine care urmeaza a fi concediati si sa sustina reconversia profesionala a acestora pentru a-i ajuta sa gaseasca un nou loc de munca in afara industriei carbunelui”.

Asta inseamna ca in ajutorul de 270 de milioane de euro este inclusa si suma pentru plata viitorilor disponibilizati de la cele trei unitati miniere considerate necompetitive.

Decizia 2010/787/UE a Consiliului privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive permite autoritatilor publice sa acorde, in anumite conditii, ajutoare pentru industria carbunelui, cu scopul de a facilita inchiderea minelor de huila necompetitive, pana in decembrie 2018.

Disponibilizatii vor protocol

Disponibilizatii din Valea Jiului au cerut sa fie intocmit un protocol prin care cei din Compania Huilei din Petrosani sa le dea un termen cat mai exact pentru plata restantelor. Oamenii isi vor banii, dupa ce au aflat ca subventia a fost aprobata pentru minele neviabile.

Cateva zeci de fosti mineri din Valea Jiului s-au adunat joi in fata CNH pentru a cere socoteala celor care ar fi trebuit sa le dea banii de disponibilizare. Oamenii spun ca nu mai au rabdare si ca vor sa stie ce s-a intamplat cu banii lor. “Ne tot mint. Acum a fost aprobata si subventiasabedem ce ne mai spun. Vrem sa vorbim cu cei din conducere”, a spus Petru Bikling, disponibilizat care a stat in greva foamei.

In fruntea lor s-au aflat si azi liderii de la Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, care au cerut ca protocolul sa fie semnat de cei din Compania Huilei. “O delegatie a intrat azi la directorul general de la care am incercat sa aflim cand vor primi banii. Deocamdata nu ni s-a spus nimic si am decis ca vineri sa revenim din nou la discutii, pentru ca sunt o serie de etape care vor trebui parcurse pana ce banii pot sa ajunga la oameni”, a spus  Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, care este alaturi de disponibilizati. Comisia Europeana a autorizat Romania sa acorde din fondurile publice un ajutor de 1.169 milioane RON (aproximativ 270 de milioane de euro) in vederea inchiderii minelor de carbune necompetitive

Prima dintre minele care  va fi inchisa pana la sfarsitul anului 2015 este cea de la Petrila, iar pana la sfarsitul anului 2017 se va inchide activitatea si la Uricani si Paroseni.

Vineri disponibilizatii revin la CNH.

Domnului Ministru Lucian Nicolae Bode

Ministrul Economiei,

Comertului si Mediului de Afaceri

Stimate Domnule Ministru,

Intrucat Romania a primit ieri avizul Comisiei Europene pentru plata ajutorului de stat, acordat conform reglementarilor UE, pentru minele cuprinse in programul de inchidere pana in 2018, va adresez rugamintea, in calitate de deputat ales in circumscriptia electorala nr. 22 , colegiul uninominal nr. 5, sa urgentati demersurile guvernamentale necesare pentru ca ajutorul de stat catre CNH Petrosani sa fie acordat in cel mai scurt timp posibil, iar situatia minerilor disponibilizati si a minerilor pensionari din Valea Jiului sa fie solutionata.

Dupa cum bine stiti, din discutiile purtate anterior, incepand cu data de 1 Octombrie 2011, in cadrul Companiei Nationale a Huilei Petrosani, s-a demarat procesul de restructurare a personalului minier. In urma acestui demers regretabil, un numar de 900 de angajati ai CNH Petrosani au fost disponibilizati, urmand sa primeasca platile compensatorii in trei etape, in lunile octombrie, noiembrie si decembrie ale anului 2011.

Prima transa a fost platita de catre CNH din fondul de salarii al angajatilor, a doua transa a fost achitata cu sustinerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sub forma unor ajutoare sociale, iar plata ultimei transe, din nefericire, a suferit amanari ce au tinut de obtinerea tarii noastre a avizului CE pentru acordarea ajutorului de stat.

In acest moment, insa, situatia la nivelul CE a fost rezolvata, iar data achitarii celei de a treia transe catre personalul minier disponibilizat depinde numai de procedurile legale pe care Guvernul Romaniei trebuie sa le urmeze, astfel incat banii necesari sa ajunga in bugetul CNH Petrosani.

Mai mult, odata ce Ministerul Finantelor Publice va vira catre CNH Petrosani ajutorul de stat cuvenit, din subventia respectiva se va putea acorda, pe langa cea de a treia transa pentru cei 900 de mineri disponibilizati, si bonurile de carbune, si facilitatile la plata energiei electrice pentru minerii pensionati.

In aceste conditii, va rog respectuos, in virtutea functiei pe care o detineti, sa ajutati personalul minier disponibilizat de la CNH Petrosani si minerii pensionati din zona Vaii Jiului prin prioritizarea intocmirii si dezbaterii in Guvern a Hotararilor de Guvern necesare pentru ca ajutorul de stat catre CNH Petrosani sa fie acordat in cel mai scurt timp posibil.

Va multumesc pentru timpul acordat si astept cu interes raspunsul dumneavoastra in cazul acestei probleme atat de importante pentru comunitatea pe care o reprezint.

Cu deosebita consideratie,

Monica Iacob-Ridzi

Deputat in circumscriptia electorala nr.22 , colegiul uninominal nr.5

Diana Mitrache
Raul IRINOVICI