Rezilierea Programului National pentru Dezvoltarea Infrastructurii a ”suspendat” lucrarile la cei 10 mii de kilometri de drumuri. O data cu stoparea acestui proiect mai multe drumuri judetene au ramas nemodernizate. Printre acestea se afla si drumurile spre statiunile montane Straja si Parang, din Valea Jiului.

Starea carosabilului este extrem de degradata, conducatorii auto care parcurg acest traseu fiind nevoiti sa faca slalom printre cratere. Consiliul Judetean Hunedoara a depus documentatia in vederea contractarii unui imprumut pentru modernizarea drumurilor.

”Drumul acesta a avut un ghinion. Acum doi ani ne-au solicitat sa-l trecem la PNDI, in cei 10 mii de kilometri pe care vroia sa ii faca PD-ul, doamna Udrea. I-am trecut acolo, noi asteptand sa finanteze, nu am mai repartizat in anul respectiv niciun leu. In 2012, cazand Guvernul PDL a cazut si PNDI-ul si drumul a revenit inapoi Consiliului Judetean. Am depus o documentatie la Bucuresti pentru a obtine un credit pentru ca lucrarile sunt de anvergura, trebuie foarte multi bani, undeva la 25-30 de miliarde de lei (vechi-n.r.) si am cerut un credit de la CEC. Avem oferta, avem tot, documentele sunt depuse la comisia de pe langa Ministerul de Finante, comisia care va aproba acest credit, dupa care cand avem banii vom incepe lucrarile”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Ioan Rus.

La nivelul judetului Hunedoara mai multe drumuri judetene si de interes local au ramas neasflatate. Suma necesara pentru continuarea lucrarilor este mare. Dupa aprobarea creditului, reprezentantii institutiei judetene spera ca in primavara anului 2014 drumurile sa intre in procesul de modernizare si reabilitare.

”Si drumul spre Parang si mai sunt cateva drumuri. Suma pe care am solicitat-o noi este undeva la 400 de miliarde (vechi-n.r.), mai avem cateva drumuri si in restul judetului care sufera aceeasi problema. Am intrerupt lucrarile pana cand vin acesti bani. Promisiunile sunt ca in luna iulie ii vom avea. Sa asteptam. Daca avem banii, facem licitatia si probabil ca in  toamna sau in primavara vom incepe lucrarile. Noi facem licitatia, dureaza doua luni, vine noiembrie, decembrie nu se poate lucra. Abia din aprilie se poate lucra acolo”, a mai spus sursa citata.

In conditiile de fata, drumurile din principalele statiuni montane din Valea Jiului vor fi si peste iarna la fel de degradate sau poate mai rau. Aici nu se pot face momentan lucrari din cauza ca tronsoanele apartin de Consiliul Judetean, iar pentru acest an nu au fost alocate sumele necesare in vederea reabilitarii.

Monika BACIU