10Jocurile de noroc invadeaza din ce in ce mai mult si Valea Jiului. Pe zi ce trece putem vedea tot mai multe agentii de pariuri sportive, spatii special amenajate pentru jocurile de noroc sau in baruri unde printre mese mai apar si cateva ”pacanele”.

Toata lumea vrea bani cat mai multi, castigati in timp record si cat mai usor. Cam asa ar suna visul oricarui roman.

Si, din fericire, exista numeroase oportunitati in acest sens. Unii aleg sa lucreze la negru in strainatate, altii sa fie capsunari, iar o alta categorie prefera sa isi bage banii la pariuri sau sa ii toace prin cazinouri.

Psihologii spun ca aceasta este o problema mentala fiind considerata una dintre cele mai raspandite probleme a lipsei de autocontrol in randul oamenilor. Pariurile sportive, pokerul, loto, casino-urile sunt numai cateva din lucrurile care duc la dependenta. Un studiu recent spune ca rata persoanelor din Europa cu probleme serioase de gambling este intre 2%-4%.

Aceasta este mult mai raspandita in randul barbatilor insa este intr-o crestere alarmanta si in randul femeilor. Daca la un barbat, dependenta de jocuri se dezvolta la varsta adolescentei, femeile “descopera” mirajul jocurilor de noroc mult mai tarziu. Cu toate astea, dependenta jocurilor de noroc in cazul femeilor tinde sa se agraveze mult mai rapid decat la barbati. 89% dintre persoanele dependente au ca principala problema patologica banii.

Ideea de a putea paria si castiga sume de banii ii face dependenti. 11% dintre cazurile dependentilor sufera mai mult de nevoia de “gambling”, necesitatea de a simti placerea riscului si nu pun neaparat accent pe castigurile materiale.

Exista multe persoane care din cauza acestei dependete care de foarte multe ori este dusa pana la extrem, si-a pierdut toata agoniseala de o viata fie la ruleta fie la pacanele. Multi dintre acestia au avut norocul de a castiga la inceput o suma de bani care li s-a parut importanta iar dupa aceea, acest miraj al castigurilor fabuloase a inceput sa-si faca efectul, cei mai multi pierzand nu doar ceea ce au castigat ci si sume foarte mari de bani, autoturisme sau, mai rau decat atat, chiar si case.

Monika BACIU