Tribunalul Hunedoara a declarat insolventa / Primãria Aninoasa, condusã de un administrator judiciar

Primãria Aninoasa intrã în insolventã. Magistratii Tribunalului Hunedoara au admis cererea formulatã de unitatea administrativ-teritorialã a orasului Aninoasa prin ordonatorul principal de credite, primarul Nicolae Dunca. Astfel, Aninoasa va fi condusã administrativ, de luni, de un administrator judiciar numit de instantã.

Tribunalul Hunedoara a admis, luni, cererea formulatã de Primãria Aninoasa pentru declararea procedurii insolventei. În acest fel, orasul hunedorean devine primul din România care recunoaste cã este depãsit de greutãtile financiare. Potrivit dispozitivului sentintei pronuntate de judecãtorii de la Tribunalul Hunedoara, decizia a fost luatã în temeiul art. 59 din Ordonanta de Urgentã a Guvenului nr. 46/2013 privind criza financiarã si insolventa unitãtilor administrativ-teritoriale si a dispusdeschiderea procedurii de insolventã împotriva unitãtii administrativ-teritoriale a orasului Aninoasa. La unitatea administrativ teritorialã a fost deja numit, tot prin aceeasi sentintã, un administrator judiciar, respectiv S.C.P. Tudor& Asociatii S.P.R.L., care va avea un onorariu egal cu indemnizatia lunarã a primarului unitãtii administrativ-teritoriale a orasului Aninoasa majoratã cu 30%. “În temeiul art. 66 din Ordonanta de Urgentã a Guvenului nr.46/2013 privind criza financiarã si insolventa unitãtilor administrativ-teritoriale sunt suspendate toate actiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra unitãtii administrativ-teritoriale. Primarul unitatii administrativ teritoriale a orasului Aninoasa va pãstra atributiile de ordonator principal de credite, pânã la solicitarea de suspendare a atributiilor de ordonator principal de credite, urmând ca atributiile prevãzute de art. 71 din din Ordonanta de Urgentã a Guvenului nr. 46/2013 privind criza financiarã si insolventa unitãtilor administrativ-teritoriale sã fie exercitate cu avizul administratorului judiciar”, au mai stabilit magistratii hunedoreni. În termen de 5 zile, administratorul judiciar va trebui sã notifice deschiderea procedurii de insolventã tuturor creditorilor mentionati în lista depusã de unitatea administrativ-teritorialã în instantã. De asemenea, administratorul judiciar, împreunã cu primarul sunt obligati sã întocmeascã un plan de redresare a administratiei publice.

Îngenuncheatã de datorii

2-1Primãria Aninoasa s-a vãzut nevoitã sã cearã în instantã insolventa din cauza datoriilor imposibil de achitat, care sunt de circa 150% din bugetul local, si a penalitãtilor de întârziere care se acumulau în fiecare zi. De precizat cã numai creditul contracatt la o bancã pentru realizarea unor lucrãri de investitii se cifreazã la 3,6 milioane de lei. În total, administratia publicã din Aninoasa are arierate de aproximativ 6 milioane de lei cãtre furnizori si stat.

Carmen Cosman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.