12Zeci de feciori sunt asteptati în Straja la sfârsitul acestei sãptãmâni, pentru a lua startul competitiei. Este vorba despre Nedeia Sânzienelor, care are loc în stasiunea turisticã. Aici, tinerii vin cãlare pe armãsari si se întrec în urcare pânã sus pe platou. Câstigã cel mai iute armãsar, iar apoi se între în costume populare, care mai de care mai înflorate.

Acesta este scenariul nedeii care a devenit deja traditie, iar ceata de bãrbati cãlare vine sã impresioneze asistenta si în acest an. „Ca în fiecare an, sãrbãtoarea este una dintre cele mai importante din Lupeni si la Straja va fi un program de muzicã popularã, concursul cu caii si cel de costume populare. Este un mod de a promova zona turisticã. Traditiile le respectãm si la ele participã bãstinasii din Valea Jiului care au cai. Anul trecut au fost 20 de concurenti, dar de la an la an sunt tot mai multi. Dãm premii si pentru cotume, iar noi am alocat 15.000 de lei pentru acest eveniment”, a precizat Cornel Resmeritã, primarul municipiului Lupeni. Statiunea Straja a devenit cunoscutã mai ales printre pasionatii sporturilor de iarnã, dar în iunie este locul unde, la data de 24 iunie, se organizeazã Nedeia Sânzienelor, sãrbãtoare care are o traditie de peste 540 de ani. Aceastã sãrbãtoare e legatã de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditãtii si pastreazã în ea un amestec de crestinism, pãgânism si vrãjitorie.

12-1Potrivit legendei, Sânzienele sunt niste fete foarte frumoase, care trãiesc prin pãduri sau pe câmpii, se prind în horã si dau puteri deosebite florilor si buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile. Floarea numitã ca si sãrbãtoarea – Sânzianã sau Drãgaicã – este galbenã sau albã si se spune cã înfloreste chiar în noaptea de Sânziene, noapte în care – cred femeile bãtrâne de la tarã – toate plantele au puteri miraculoase. Iar dacã mai sunt si descântate, puterile plantelor sporesc. În fiecare an, pe 24 iunie, de Sânziene, Muntii Vâlcan care strãjuiesc Straja se umplu de turisti, localnici si momârlani, care vin aici sã petreacã. Atractia nedeii din Straja este concursul de cai, obicei la fel de vechi ca nedeia în sine, si la care gospodarii momârlani ies sã se întreacã pe traseul urmat de Drumul Crucii, din Lupeni pânã în sus în statiunea turisticã. Cel care ajunge primul iapremiul cel mare si e declarat „omul nedeii”. Calul este animalul cu care flãcãrii se mândresc, iar momârlanii îl îngrijesc cu sfintenie, iar pentru acest concurs toti cred cã au cel mai frumos si mai iute cal.

Diana Mitrache