9Judetul Hunedoara are, în premierã, o sectie de îngrijiri paleative, pentru bolnavii aflati în stadii avansate ale unor boli incurabile. Compartimentul functioneazã la Spitalul Petrila, care a fost transformat în sectie a Spitalului de Urgentã Petrosani, pentru care Casa de Asigurãri de Sãnãtate a suplimentat numãrul de paturi.

Eveniment important pentru comunitatea Vãii Jiului, în special, si a judetului Hunedoara, în general. Spitalul din Petrila a fost redeschis, sâmbãtã, fiind tranformat în sectie externã a Spitalului de Urgentã Petrosani. Nu mai putin de 30 de paturi au fost aprobate de Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate, 15 pentru Sectia de Îngrijiri Paleative si 15 pentru Sectia de Boli Cronice. „Vorbim despre 30 de paturi, 15 pentru Interne Cronic si 15 de Paleative. Evenimentul reprezintã, practic, un ajutor pe care Spitalul din Petrosani reuseste sã-l acorde populatiei din zona Petrila, apropiind un pic serviciile medicale de aceastã comunitate, reprezintã o crestere a capacitãtii de spitalizare a Spitalului de Urgentã Petrosani prin deschiderea acestei sectii exterioare. Existã speranta, posibil în 2014, sã continuãm cresterea numãrului de paturi pentru internãri pe partea de “Cronici” cu balneofizioterapie. 9-1Cele 30 de paturi sunt aprobate, se mentine structura Centrului  Multifunctional de Sãnãtate existentã pânã acum, adicã cele 9 cabinete, din care 4 sunt functionale cu medic, plus spitalizarea de zi”, a declarat managerul SUP, dr. Alin Vasilescu. La ora actualã, pe întreg spitalul din Petrosani sunt 520 de paturi aprobate la decontare de cãtre Casa de Sãnãtate. La evenimentul de sâmbãtã au luat parte toti factorii care au conlucrat în vederea redeschiderii, mãcar partiale a unitãtii medicale. ”Cu ajutorul lui Dumnezeu si a oamenilor de bine, cu sprijinul nemijlocit al doamnei deputat Monica Iacob – Ridzi am reusit astãzi sã deschidem o sectie exterioarã a Spitalului din Petrosani, sectia de Boli Cronice si Îngrijiri Paleative, la Petrila”, a declarat primarul orasului Petrila, Ilie Pãducel. De asemenea, deputatul pe Colegiul de Est Valea Jiului, Monica Iacob – Ridzi, a precizat cã evenimentul de sâmbãtã reprezintã o sãrbãtoare pentru eprtileni: „Este eveniment asteptat de toti si este o sãrbãtoare pentru petrileni pentru cã reusim sã deschidem sã redeschidem spitalul din Petrila. Este o promisiune pe care am reusit sã o onorãm. Este un moment asteptat de toti petrilenii si am asteptat si noi sã facem aceste demersuri în cel mai scurt timp posibil. A fost mult mai complicat decât pare, dar bucuria pe care astãzi o simt pentru cã am reusit sã redeschidem acest spital este imensã”.

9-2Spitalul de Boli Cronice din Petrila, care avea 70 de paturi, si-a închis portile în luna aprilie 2011, odatã cu aplicarea programului guvernamental de restrângere a retelei de unitãti medicale. De atunci s-au tot fãcut demersuri pentru redeschiderea acestuia, iar în cele din urmã demersurile au reusit, însã prin transformarea spitalului în sectie externalizatã a SUP.

Carmen Cosman