Copiii ar trebui sa invete in limba materna si asta o cred cei care fac si programe viabile in acest sens. Asociatia Eben Haezer din Lupeni are planuri mari pentru copiii care au ca limba materna limba maghiara si vor sa vina in sprijinul parintilor lor.

Campania demarata de cei de la Lupeni are ca grup tinta copiii ai caror parinti sunt in strainatate la munca si ei au ajuns in grija bunicilor la tara,in sate, ori pe parintii care nu stiu ca exista o scoala cu traditie la Lupeni, unde pot veni copii din Vale. “Ne-am nascut aici, dar limba materna este limba maghiara. Copiii trebuie sa cunoasca limba materna, istoria si literatura. Vrem, in concordanta cu noua lege a invatamantului, sa gasim elevi din Vulcan, Lupeni, Uricani sau chiar mai departe, pe care sa ii sustinem sa urmeze cursurile in limba maghiara. Cautam sa avem o programa atractiva si pentru parinti si pentru copii. Elevii sa fie sprijiniti sa vina la noi, iar noi sa le oferim burse, o masa calda,poate chiar si transport si profesori,chiar din Ungaria, cu care, dupa ore,sa stea sa-si faca temele. Totul sub forma unor burse, iar deja am gasit si trei „nasi” – oameni care sa sustina financiar proiectul. Vrem asta pentru ca avem copii foarte destepti, care merita si, va dau un singur exemplu, un elev de al nostru care a obtinut locul I la olimpiada de limba romana”, a spus David Benedekfi, presedintele Asociatiei Eben Haezer Lupeni.

In plus, cei care predau in limba maghiara si care au fost dascali mai multor generatii de tineri, vorbesc acum despre performante si oameni care,odata plecati din scoala reprezinta judetul Hunedoara la cel mai inalt nivel, iar aici sunt amintiti Attila Dezsi, cel care a fost prefect al judetului Hunedoara si care acum e secretar general al Guvernului. „Aici in Lupeni au terminat scoala in limba maghiara, profesori importanti, oameni politici, medici, iar unii dintre parintii copiilor de acum nu stiu nimic despre traditia scolii in limba maghiara. Scoala maghiara dateaza din 1893 la Lupeni si au invatat Attila Dezsi, secretar general al Guvernului,ori Szell Lorincz, secretar de stat la Ministerul Tineretului si Sportului”, a precizat si Maria Kasza dir adj Liceul Teoretic, Sc. 1 Lupeni.

Invatamantul cu predare in limba maghiara are o vechime mare cei care vorbesc aceasta limba acum nu vor sa se piarda in timp. Cardele didactice si Asociatia Eben Haezer  au demarat o campanie de promovare a ofertelor educationale pentru a sustine campania de scolarizare in limba materna, sub deviza nationala „Fiecare copil conteaza”.

Diana Mitrache