Cimitirele în care sunt eroii din Valea Jiului au fost pline de oameni care au venit sã depunã o floare în ziua Înãltãrii. A fost sãrbãtoare si la Vulcan si la Lupeni, dar si la Petrosani, acolo unde zeci de tineri, oameni politici si veterani ori vãduve ale veteranilor de rãzboi, au venit sã ia parte la ceremonie. Ceremoniile au început la ora 12:00, iar în fiecare cimitir a fost oficiatã o slujbã de pomenire a eroilor care cândva s-au jertifit pentru ceea ce înseamnã azi România.

La Petrosani, ceremonialul religios a fost oficiat de un sobor de preoti, iar primarul Tiberiu Iacob Ridzi a adus un pios omagiu celor care nu mai sunt printre noi, în timp ce celor ce au luat parte la ceremonie le-a urat multã sãnãtate. „Suntem azi aici, împreunã pentru a celebra o zi sfântã pentru noi, românii si deopotrivã pentru crestini. E o zi specialã, în sensul în care îi cinstim pe veteranii de rãzboi. Cred cã este de datoria noastrã ca, în fiecare an, cel putin o datã, în acestã zi sfântã sã ne aducem aminte si sã îi cinstim pe cei care s-au jertfit pentru noi, care au luptat în rãzboi pentru generatiile urmãtoare. Din pãcate, vremea nu ne iartã si, în fiecare an, cei pe care îi sãrbãtorim azi sunt tot mai putini. De aceea trebuie sã îi apreciem pe cei care mai sunt lângã noi si sã ne bucurãm de sfaturile lor, de experienta si exemplul lor de viatã. Ei sunt oamenii care au avut cele mai mari greutãti de-a lungul vietii. SAMSUNGNici azi nu e usor, într-o lume în care regulile nu mai sunt cele ce ar fi fost normal sã fie, principiile nu mai sunt respectate, dar acesti oameni care au trecut prin rãzboi si au fãcut sacrificii supreme sunt pentru noi un imblod si un exemplu cã viata merge înainte. Cu ajutorul lui Dumnezeu suntem prezenti aici si vã multumesc”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul munipiului Petrosani, în deschiderea ceremonialului de depuneri a coroanelor de flori.

Reprezentantii partidelor politice, ai unitãtilor militare si cadrele militare în rezervã, precum si reprezentantii celor mai importante institutii ale Vãii Jiului si-au trimis delegatii în toate cimitirele în care s-a tinut aceast eveniment si au depus coroane de flori.

Amintiri ale veteranilor de rãzboi

Domnica Ilesoi are 85 de ani si a trecut prin cel De Al Doilea Rãzboi Mondial. Dupã 70 de ani, aceasta îsi aminteste ca si cum s-ar fi întâmplat ieri ce s-a petrecut atunci. Avea doar 16 ani si a supravietuit acelor timpuri grele.

”Am lucrat la un spital cu domnul colonel Enea Olteanu. Spitalul a fost de la Vatra Dornei la Cãlimãnesti. Am cãlãtorit douã sãptãmâni cu trenul pânã am ajuns la Cãlimãnesti. Tot timpul dormeam noaptea si trenul se plimbã si noi credeam cã am ajuns la destinatie dar el de fapt era în aceeasi localitate.

Am ajuns la Cãlimãnesti dupã douã sãptãmâni, era la sfârsitul lunii martie, în anul 1943 si acolo un om ne-a luat acasã la el si ne-am încãlzit la o sobã cu paie si ne-a dat o zeamã care ne-a încãlzit. A doua zi ne-au dus la o clãdire din Cãlimãnesti care si acum este si acolo am muncit aproape patru sãptãmâni pânã am pus spitalul la punct. Exact când sã aparã rãnitii a sunat alarma de rãzboi care ne-a speriat foarte tare. Au venit primii rãniti care erau desculti, morti de foame, plini de pãduchi care se tot întrebau pentru ce au luptat pentru cã pierduserã si Basarabia. Acum la vârsta asta mã gândesc pentru ce am luptat pentru cã nu am avut decât daune de rãzboi, vãduve si copii sãraci. Dupã un an ne-am întors acasã cu niste trenuri groaznice, la Mãrãsesti ne-au dat jos”, povesteste Domnica Ilesoi, veteran de rãzboi.

4-2Domnica Ilesoi a ajuns în Valea Jiului dupã terminarea rãzboiului, unde s-a si cãsãtorit. Se spune cã cine bea apã din Valea Jiului aici rãmâne si asa a fost si cazul femeii de 85 de ani. Odatã cu venirea rãzboiului, femeia a fost despãrtitã de rude, suflete despãrtite între Rusia si România.

”Dupã ce au trecut toate eu am terminat scoala sanitarã, am venit în Vale cu sotul meu care a terminat facultatea aici si asa ne-am echilibrat pe parcurs. În timpul rãzboiului aveam 16 ani si m-am dus ca voluntar, nu a fost greu pentru cã eram obisnuitã cu munca pentru cã mama mea a fãcut deosebire.

Ca sã fac o scoalã mergeam 25 de kilometri cu desaga în spate. Am pierdut totul pentru cã tata era pe front si rusii ne-au despãrtit toate rudele”, mai spune femeia. Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, a recompensat veteranii de rãzboi, putini la numãr în Petrosani.

”Doamna este foarte bine si plinã de viatã. Astãzi ne-am întâlnit cu ocazia Zilei Veteranilor de Rãzboi. Doamna a primit din partea noastrã o diplomã de excelentã.

SAMSUNGA fost prima datã când ne-am întâlnit si am rãmas impresionat de greutãtile prin care a trecut. Au fost aici patru persoane, doi domni care au 93 de ani si mai este unul de 97 de ani care nu a putut sã vinã aici”, a precizat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi. La nivelul judetului Hunedoara 404 persoane au fost încadrate în categoria veteranilor de rãzboi. Toti acesti oameni bravi vor primi din partea Consiliului Judetean Hunedoara distinctia de cãtãteni de onoare si o sumã de 200 de lei drept multumire pentru actele de vitejie. Dintre cei peste 400 de veterani de rãzboi, 44 sunt în Valea Jiului.

Diana Mitrache

Monika BACIU