Ministrul Delegat pentru Energie, Constantin Nitã a participat ieri, la deschiderea oficialã a lucrãrilor proiectului “Centrala Electricã Paroseni”, investitie ce cuprinde douã subproiecte de mediu: “Instalatia de desulfurare a gazelor de ardere” si ,,Schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport si depozitare a zgurii si cenusii”.

Însotit de prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu, de directorul CEH, Daniel Andronache, de directorul SNH Nicolae Drãgoi, de directorul SE Paroseni Doru Visan, respectiv senatorul Cosmin Nicula si deputatul Cristian Resmeritã, ministrul Constantin Nitã a vizitat locul unde va fi noua investitie, dar si uzina electricã, dupã care întreaga delegatie au discutat mai multe zeci de minute importanta majorã a acestui proiect.

SAMSUNGValoarea totalã a  investitiei este de 65.300.000 Euro, din care credit bancar de la BEI 32.650.000 euro, si subîmprumut MFP provenit din instrumente de datorie publicã de 32.650.000 lei. Durata de executie a lucrãrilor  este de 31 de luni de la data intrãrii în efectivitate a contractului de executie (12.12.2012).

Data estimatã de punere în functie este la 15.07.2015. Lucrãrile aferente instalatiei de colectare, transport si depozitare a zgurii si cenusii de slam dens vor începe dupã obtinerea celui de-al doilea împrumut care sã asigure finantarea integralã a Contractului Comercial.

“Iatã, cã facem, astãzi, acest lucru, iar jumãtate din bani vin de la Ministerul Finantelor, în timp ce, cealaltã jumãtate provine dintr-un credit de la BEI pe care îl vom plãti din profit. În toamnã vrem sã facem acelasi lucru si cum partenerii de la Mintia si în câtiva ani  Complexul Energetic Hunedoara va avea tot ce îi trebuie, inclusiv modernizarea celor patru unitãti miniere, pânã la sfârsitul anului 2014. Asta presupune realizarea de energie electricã si vânzarea ei la un pret competitiv pe piatã”, a declarat ministrul Constantin Nitã.

5-2Realizarea lucrãrilor proiectului ,,Centrala Electricã Paroseni” reprezintã o investitie de importantã majorã pentru întreaga Vale a Jiului, fiind asiguratã functionarea grupului energetic nr.4 pentru urmãtorii 30 de ani, cu respectarea tuturor conditiilor de mediu impuse de Uniunea Europeanã si asigurarea unui consum mediu anual de circa 700.000  tone de cãrbune – huilã energeticã de Valea Jiului.

Diana MITRACHE