Surprizã de proportii în Dosarul Cristian Litera, fostul bodyguard al lui Alin Simota cercetat pentru conducerea unei grupãri infractionale specializate în acte de violentã. Liderul absolut al grupãrii este nimeni altul decât miliardarul Alin Simota, ridicat marti dimineata de DIICOT Alba Iulia si dus la audieri.

În spatele omului de afaceri si al politicianului retras se ascundea, din câte se pare, un om extrem de periculos, lider al unei grupãri organizate foarte de violente. Asta spun procurorii DIICOT despre Alin Simota, cel care a fost sãltat de acasã si la firmele cãruia au fost realizate mai multe perchezitii marti dimineata. Procurorii de crimã organizatã au reusit destructurarea unei grupãri infractionale extrem de periculoase, condusã – spun anchetatorii – de patronul de la Jiul Petrosani, consilierul local  Alin Simota. Gruparea organizatã era constituitã din opt persoane si era specializatã în comiterea unor infractiuni de santaj asupra unor oameni de afaceri locali, cãmãtãrie, înselãciune, care a actionat în principal pe raza judetului Hunedoara.

Organizati pe sistem mafiot

1-1Ofiterii DIICOT care instrumenteazã dosarul spun cã se lucra ca la carte, iar grupul infractional era organizat pe paliere de comandã si executie, specializatã în acte de violentã, santaj, cãmãtãrie, înselaciune, etc.

„Din materialul probator aflat la dosarul cauzei rezultã cã  liderul grupãrii era Simota Alin, cel care transmitea ordinele cãtre inculpatul Litera Constantin Cristian, acesta din urmã asigurând punerea lor în executare. La solicitarea lui Simota Alin au fost executate mai multe acte de violentã la comandã, rãpiri si santaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate  adresele unde se aflã datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca acestia sã-si retragã memoriile si plângerile formulate cãtre diverse institutii”, se aratã într-un comunicat dat publicitãtii de DIICOT Alba Iuliua.

Paul Gherasim chemat la audieri

1-2La audieri a ajuns si Paul Gherasim, unul dintre fostii consilieri locali de la Petrosani, care, în urmã cu câtiva ani a fost desfigurat în bãtaie. Procurorii DIICOT au mentionat în comunicatul de presã cã „executia” ar fi fost comandatã de Alin Simota. „Tot astfel, un candidat pentru functia de consilier local a fost agresat la solicitarea lui Simota Alin pentru cã s-a opus unor cereri si proiecte de lucrãri solicitate de firmele pe care inculpatul le administra”, se aratã în comunicat.

Paul Gherasim spune, însã, cã nu a putut face declaratii, dar a mentionat cã a fost trimis la domiciliu sã aducã niste certificate medico-legale. „O sã fac declaratii dar mai târziu pentru cã nu stiu de ce m-au chemat. Mã duc sã mai iau acte de la doctor”, a precizat Paul Gherasim, fost consilier local la Petrosani.

Marti dimineata anchetatorii au efectuate nu mai putin de 7 perchezitii la diferite locatii din  judetul  Hunedoara, printre care si la Clubul Jiul Petrosani, respectiv la sediul Atomis, ce apartin omului de afaceri Alin Simota, toate având legãturã cu aceastã cauzã.

Cercetãrile s-au efectuat împreunã cu ofiteri delegati de la IPJ Alba si BCCO ALBA IULIA, precum si cu suportul tehnic, informativ si logistic ce a fost asigurat de SRI, DIPI si Inspectoratul Judetean de Jandarmi Alba. La sediul DIICOT au fost dusi 8 învinuiti, precum si  alte 11 persoane pentru audieri. „Facem precizarea cã faptele învinuitilor sunt analizate prin raportare la dispozitiile art. 66 Cod procedurã penalã, referitoare la prezumtia de nevinovãtie”, se mai aratã în comunicatul DIICOT.

1-3Reamintim cã la începutul lunii mai, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreunã cu ofiteri de politie judiciarã din cadrul IPJ Alba, au reusit  destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 9 persoane, specializat în sãvârsirea de infractiuni de violentã –    cãmãtãrie, santaj, înselãciune cu consecinte deosebit de grave  si trafic de persoane. Potrivit procurorilor de la Crima Organizatã,  prejudiciul cauzat a fost calculat la peste 800.000 de euro, iar atunci au fost ridicati si apoi arestati preventiv fostul bodyguard Cristian Litera, sotia lui, Mirela Litera, Mihai Ciobanu, Florin Micluta si Cãtãlin Penciuc, de asemenea fost bodyguard al lui Alin Simota.

Declaratii de avere controversate

Miliardarul Alin Simota este cunoscut în zonã ca fiind unul dintre cei mai bogati locuitori ai judetului Hunedoara, el fiind, de altfel, mentionat în anii 2006-2010 chiar în Top 300 realizat de revista Capital. În anul 2009 spre exemplu celebra revistã Forbes îl nominaliza pe omul de afaceri pe locul 232, ca fiind cel mai bogat hunedorean cu o avere estimatã la 25 de milioane de euro, cu toate cã i-ar fi scãzut averea cu 75 de milioane de euro din cauza afacerilor cu energie si imobiliare. Surprinzãtor, în anul 2010, Alin Simota nu s-a mai regãsit în topul întocmit de jurnalistii de la Capital, lucru despre care miliardarul sustinea la vremea respectivã cã nu face altceva decât sã îl bucure. În ultimii doi ani declaratiile de avere ale miliardarului nu au suferit mari schimbãri, respectiv 4 imobile a caror valoare de impozitare se ridica la peste 2 milioane de euro. Mai exact o casã în America, în Eagle-Aspen, Colorado, a cãrei valoare de impozitare este de 1,5 milioane de dolari, un imobil în Franta, la Cannes, evaluat la un milion de euro, un apartament în Bucuresti, evaluat la 300.000 de euro si o garsonierã în Petrosani de aproape 35.000 lei. Surprinzãtor este însã cã în ultima sa declaratie de avere, din anul 2012, cea în care mai era consilier judetean, figureazã cu respectivele imobile, însã la scurt timp, în declaratia de avere datã în calitate de consilier local, lui Simota iau dispãrut proprietãtile din SUA, Franta si de la Bucuresti, si i-a rãmas doar garsoniera din Petrosani.

Curtea de Conturi aratã cheltuieli nejustificate

Aceeasi firmã, Simar, a executat lucrãri si pentru primãria hunedoreanã Uricani, condusã de social-democratul Dãnut Buhãescu, pentru reparatii si modernizãri la unitatea medico-socialã. Contractul a fost semnat în 2008, iar un control al Curtii de Conturi efectuat în 2010 la Primãria Uricani a arãtat cã administratia localã trebuie sã recupereze peste 20.000 de lei, dupã ce a achitat, cãtre Simar, lucrãri la suprapret. Firma a cerut, iar Primãria Uricani a plãtit, doar pentru manoperã, cu circa 4.000 de lei/bucatã mai mult. În devizul de ofertã “Montaj utilaj încãlzire” s-a convenit un pret al manoperei de 14.910 lei/bucatã pentru cazan de apã fierbinte. Situatiile de platã aferente lunilor martie si aprilie 2009 întocmite de Simar si acceptate la platã de Primãria Uricani relevã însã faptul cã pentru decontarea lucrãrilor mentionate s-a utilizat un pret al manoperei de 19.140 lei/bucatã, adicã cu 4.230 lei mai mult decât era stipulat în deviz. Majorarea nejustificatã a deconturilor pentru lucrare a condus, potrivit inspectorilor Curtii de Conturi, la producerea de “cheltuieli nejustificate” în sumã estimatã de 22.157,68 lei.

1-4

1-5

Carmen Cosman

Marius Mitrache