1 ,17 miliarde de lei vor fi alocati CNH in circa doua saptamani – dupa aprobarea bugetului si emiterea unei hotarari de guvern – pentru finantarea functionarii minelor neviabile in forma deja stabilita, plata disponibilizatilor si acordarea facilitatilor pentru pensionarii din minerit.

In sfarsit, ieri, Comisia Europeana  a aprobat ajutorul de stat atat de asteptat de Compania Nationala a Huilei, aflata in agonie. Suma la care se ridica acest ajutor de stat este de aproximativ 270

milioane euro, respectiv  1,17 miliarde de lei si are ca scop programul de restructurare a sectorului minier din huila.  Ajutorul de stat este menit  inchiderii minelor neviabile – Petrila, Uricani si Paroseni , precum si acordarea de plati compensatorii pentru disponibilizati si facilitati pentru pensionarii minieri.

Entuziasmul primului moment al primiii vestii a scazut atunci cand s-au ”inventariat” pasii care urmeaza sa fie facuti pana la intrarea efectiva a banilor in conturile Companiei Nationale a Huilei. Cum guvernantii nu par a-i mai iubi pe mineri, si implicit Valea Jiului, birocratia implementarii acestui acord va mai dura cam doua saptamani.

Gratuitati da, dar nu retroactiv

Presedintele Consiliului de Administratie al CNH si directorul general al Directiei Generale pentru Resurse Minerale din Ministerul Economiei, Sorin Gaman, a tinut sa faca precizari cu privire la acest acord al CE si etapele necesare pentru plata ajutorului de stat.

”Acest acord al CE inseamna functionarea celor trei mine neviabile in forma de organizare decisa, apoi plata urmatoarei transe a salariilor compensatorii catre disponibilizati si drepturile cuvenite pensionarilor din sistemul minier, conform sumelor din notificarea facuta catre Comisia Europeana. Fac precizarea ca drepturile pensionarilor vor fi acordate de la data aprobarii si nu retroactiv. Urmeaza acum sa se stabileasca bugetul CNH, preconizez in circa o saptamana bugetul va exista” – a declarat Sorin Gaman, presedinte C.A. a CNH.

Va mai dura si oamenii nu mai au rabdare

Directorul general al Companiei, Constantin Jujan, a avut atitudinea celui care asteapta prea mult un moment si in clipa sosirii lui, nu se mai poate bucura de el. Probabil pentru ca aprobarea Comisiei Europene fiind data, presiunea platilor se va muta pe CNH si nu pe repeziciunea cu care ar trebui sa se miste Ministerul Economiei si al Finantelor in rezolvarea metodologiei de acordare a banilor Companiei.

”Nu, nu am sarit in sus, poate pentru ca au venit asa de tarziu. Dar este bine ca in sfarsit exista acest acord al Comisiei Europene. Mai sunt de parcurs cateva etape importante, in principal trebuie stabilit bugetul CNH, apoi trebuie data o hotarare de guvern care sa cuprinda normativele. Avizul rezolva niste lucruri importante, dar urmeaza o perioada asa-zis birocratica si sper ca aceasta sa nu se prelungeasca. Va trebui sa se faca proiectul acelei hotarari de guvern, apoi nota de fundamentare, iar Guvernul sa o adopte.  Cred ca un termen maxim pentru rezolvarea tuturor acestor etape sa fie doua saptamani. Problema este ca oamenii nu mai au rabdare” – a declarat directorul general al CNH, Constantin Jujan.

Unde sunteti ”pui de lei”, cei care ati declarat dragoste minerilor!?

Acum sa-i vedem pe ”puii de lei” la lucru, adica pe toti parlamentarii si lucratorii din Guvern, care sunt oameni ai Vaii Jiului si ai judetului Hunedoara, cum actioneaza pe langa guvernanti pentru parcurgerea acestor etape birocratice cat mai rapid. Nu de alta, dar toti s-au declarat alaturi de mineri si de Valea Jiului, incepand de la fostul prefect Attila Dezsi, acum secretar al Guvernului, fostii ministri ai Economiei si Finantelor, Adriean Videaui si Gheorghe Pogea, Gheorghe Barbu – fost ministru al Muncii etc, pe langa senatori si deputati ai Hunedoarei si Vaii Jiului, toti oameni cu influenta care fac parte din actuala putere. Acum, aproape de linia de sosire a banilor CNH, sa-i vedem si pe cei din opozitie!

Ileana Firtulescu