Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot este de pãrere cã vina pentru problemele financiare de la Aninoasa o poartã fostul edil, Ilie Botgros, împreunã cu consiliul local de la vremea respectivã. Aninoasa va fi primul oras din tarã care va intra în faliment. Molot spune cã acest lucru nu înseamnã neaparat un minus, însã problema este cã partea financiarã a cãzut pe umerii actualei conduceri a urbei.

”Nu cred cã are importantã dacã este prima sau nu (cã este prima localitate din tarã care va intra în insolventã-n.r.). Important este cã se afla în aceastã situatie si cã pânã la urmã nu cred cã este asa o mare tragedie, s-a vãzut cã sunt foarte multe firme comerciale care prin insolventã au iesit din aceastã incapacitate de platã si merg bine ceea ce se poate întâmpla si cu primãria din Aninoasa. Eu deplâng primarul si consiliul local care nu au nicio vinã în tot acest ”merit”  pentru cã au mostenit o primãrie cu mari probleme locale”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot.

Reprezentantii orasului Aninoasa ar fi trebuit sã ia decizii favorabile de acum 20 de ani. Aceasta este pãrerea presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara, care îl învinovãteste pentru situatia actualã a localitãtii pe fostul edil, Ilie Botgros.

4-1”Da dar acest lucru trebuia început acum 20 de ani, nu de ieri de azi. Greselile au fost fãcute de acelasi primar si aproape aceiasi consilieri care au acceptat toate trãsnãile primarului si iatã în ce situatie se ajunge. Nu cred cã are o altã iesire si nu cred ar fi putut fi întâmpinatã o astfel de idee”, a mai precizat sursa citatã.

În ceea ce priveste insolventa primãriilor, Molot spune cã decizia Guvernului este una optimã. ”Cred cã este o idee bunã a guvernantilor care trebuia fãcutã mai de mult cu aceste primarii dar din pãcate cei vinovati nu plãtesc. Asa e la noi cã toatã lumea sã-si facã de cap, sunt de acord sã-ti faci niste datorii dar sã se si vadã cã ai lãsat în urma ta niste lucruri. La Aninoasa  am atras atentia de la an la an cã bugetul nu ajunge si cã se papa banii si nu rãmânem cu nimic”, a mai spus Molot.

Insolventa primãriei Aninoasa se va judeca în data de 17 iunie la Tribunalul Hunedoara. Institutia are arierate de aproximativ sase milioane de lei cãtre furnizori si stat.

În momentul în care este declaratã insolventa, judecãtorul va numi un administrator judiciar care va gestiona finantele locale si care, împreunã cu conducerea primãriei, va întocmi un plan de redresare a situatiei economice a administratiei publice. În ceea ce îl priveste pe fostul edil al Primãriei Aninoasa acesta este cercetat pentru delapidare cãruia i se imputã în prima fazã suma de 1 miliard si 600 de milioane lei vechi.

Monika BACIU