11Una dintre cele mai mari pesteri din tarã a gãzduit un eveniment unic, un concert muzical care a atras ca un magnet turistii. Mai multe coruri de diferite confesiuni religioase i-au încântat pe vizitatorii veniti la Pestera Bolii din Valea Jiului. Evenimentul cultural desfãsurat în „Sala de concert si dans” cum era numitã pestera în perioada interbelicã, a fost apreciat de turisti.

Concertul de muzicã religioasã dar nu numai a fost organizat de ecologistii Asociatiei „Petro Aqua” Petrosani, care au în custodie pestera.

Mai multe coruri atât din tarã cât si din strãinãtate au sustinut concerte, accesul fiind liber iar turistii s-au declarat fermecati de acustica divinã a pesterii si de muzica de cor. Unul dintre organizatori si sponsor al concertului din Pestera Bolii spune cã sustine an de an aceastã manifestare pentru a atrage cât mai multi turisti în Valea Jiului.

„Au venit multi turisti în Valea Jiului atât pentru concertul religios din Pestera Bolii cât si pentru concursul de enduro din Straja. La acest concert religios au participat Corul Ortodox de la Orãstie, Corul Catolic de la Resita, Corul German dar si din Valea Jiului. A fost ceva deosebit pentru turisti. Concertul a fost reluat de sase ani încoace si este o bucurie pentru noi dar si o promovare pentru Valea Jiului”, a declarat Emil Pãrãu unul dintre organizatori. Turistii au fost fermecati de concertul din Pestera Bolii si au apreciat acustica dar si frumusetea obiectivului turistic. Concertul „Acapella” este deja cunoscut în rândul iubitorilor muzicii de cor, iar în acest an a avut si invitati de peste hotare.

11-1„Am încercat sã aducem cele trei biserici la olaltã, Biserica Ortodoxã, Biserica Catolicã si Biserica Germanã. A fost o deosebitã plãcere sã avem renumitul si iubitul cor din Orãstie, care ne-a onorat în fiecare an cu prezenta. A venit si Corul Minerilor din Varpalota-Ungaria cu care municipiul Petrosani este înfrãtit. Este un cor celebru care a cântat în tot vestul Europei si nu numai. Acustica în pesterã este deosebitã, se pare cã prin 1920, aici la SF. Varvara, se cânta, stim aceste lucruri din cele povestite de pãrinti si bunici”, a declarat Imre Suhanek, presedintele Asociatiei „Petro Aqua” Petrosani. Încã din perioada interbelicã în Pestera Bolii, aflatã la sase kilometri de Petrosani, era locatia perfectã pentru manifestãri culturale, iar dupã zeci de ani în care a fost lãsatã în paraginã, Pestera Bolii, care face parte din rezervatia Grãdistea Muncelului, a fost redeschisã pentru turisti.

Maximilian Gânju