Dupã ce industria româneascã a fost pusã pe butuci dupã 1989, printr-o serie de politici care mai de care mai pãguboase, acum Ministerul Economiei are în plan sã reindustrializeze România.

Industria româneascã este în suferintã cronicã, iar dupã 1989 politicile guvernamentale nu au ajutat-o aproape deloc sã se mentinã mãcar pe linia de plutire. Judetul Hunedoara beneficia, în urmã cu câteva decenii, de mai multi poli industriali.

La Hunedoara functiona Combinatul Siderurgic, în Cãlan era de asemenea activã platforma siderurgicã, pentru ca în Valea Jiului sau în zona Teliuc – Ghelari sã vorbim despre minerit carbonifer sau de minereu de fier. Iar asta dacã ne referim doar la domeniile cele mai importante de activitate. Între timp, activitãtile economice s-au tot restrâns, concomitent cu aplicarea mai multor programe de concedieri colective ce au dus la disponibilizarea a mii de muncitori.

O nouã politicã de reindustrializare

În acest context, Ministerul Economiei lucreazã la elaborarea unei strategii finale de reindustrializare a României, dar si la noul document de politici industriale. Iar în acest sens vor fi analizate toate sectoarele industriei românesti, inclusiv siderurgie, ori minerit. În acest sens, al Ministerul Economiei sunt în curs de derulare o serie de întâlniri cu reprezentantilor tuturor sectoarelor industriale identificate în România, iar la consultãri participã manageri de companii si asociatii patronale, institute de cercetare sau cadre universitare. „Obiectivul principal al acestor consultãri îl reprezintã analiza

tendintelor industriei românesti pe termen mediu si lung, identificarea potentialului

nevalorificat si optimizarea lantului de valoare adãugatã pe fiecare industrie”, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Carmen Cosman