Sistarea finantarii POSDRU pune in pericol 100 de angajati din Valea Jiului

Pentru  Valea Jiului, sistarea de catre Comisia Europeana a finantarii Programului POSDRU in Romania, are consecinte negative pe orizontala, cum ar fi afectarea a peste 100 locuri de munca, specializarea a 3000 de oameni, deschiderea de noi afaceri si ”alimentarea” firmei de publicitate si media. In Valea Jiului proiectele selectate si aprobate spre finantare de Uniunea Europeana prin  Programului Operational Sectorial “Dezvoltarea Resurselor Umane” – POSDRU a adus multe beneficii pe mai multe paliere. Doar la EuroJobs Petrosani, pe langa faptul ca au fost calificati/specializati un numar de 3000 de persoane, alti circa 100 de oameni au fost angajati pentru derularea acestor proiecte.

Mai mult, conform conditiilor impuse in contracte, derularea proiectelor prin POSDRU au alimentat si firme de publicitate si media, pe langa faptul ca din cei 3000 de scolarizati multi si-au gasit locuri de munca in conformitate cu specializarea recunoscuta in Europa, iar altii si-au demarat afaceri.

Sistarea platilor pentru Romania pentru Programul POSDRU are dimensiuni dramatice pentru unii, pentru altii este o masura necesara, dar pentru Romania este rau, spune fostul director coordonator al Organismului International Regional POSDRU Regiunea Vest, Haralambie Vochitoiu, actual director al EuroJobs Petrosani.

”Nu-i chiar o tragedie sistarea finantarii. Este o masura care s-a aplicat si altor state, care s-au corijat rapid si finantarile s-au reluat. Sigur, nu este de dorit asa ceva, este rau pentru noi. Impactul acestei masuri este urias pe zona locurilor de munca. Eu sper ca aceasta sistare sa nu fie pentru 6 luni, ci pentru 3 luni, avand in vedere masurile rapide si radicale luate de premier si de ministrul Muncii. Unele mi se par mult prea mult, adica sa ceri beneficiarilor declaratii pe propria raspundere ca nu au dat spaga pentru aprobarea proiectelor. Dar o s-o facem si pe asta.

In Romania, deja este o mare investitie POSDRU, avand in vedere ca grupul tinta este de 1, 650 milioane de romani.

Dar sunt multi altii pe langa acestia care ar pierde. De exemplu, la noi, este vorba de 100 de angajati si grupul nostru tinta, care este de 3000 de oameni.

Deci si aceste locuri de munca sunt in pericol. Nu vreau sa fiu alarmist.

In plus, Uniunea Europeana precizeaza ca Guvernul nu trebuie sa suspede platile pe perioada rectificarii deficientelor constatate, dar bugetul e cum e…” – a declarat Haralambie Vochitoiu, spune fostul director coordonator al Organismului International Regional POSDRU Regiunea Vest.

Deficientele constatate de Comisia Europeana, si pentru care s-au sistat fonduri in valoare de 3,5 milioane euro, se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.

In conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficiente duc la o intrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioada maxima de 6 luni.

“Comisia este increzatoare ca autoritatile romane trateaza deficientele semnalate cu seriozitate si iau masurile ce se impun si ca acestea vor duce la o reluare a platilor inainte de expirarea celor sase luni prevazute de Regulament”, mentioneaza reprezentanta CE.

Ileana Firtulescu

8 comentarii la „Sistarea finantarii POSDRU pune in pericol 100 de angajati din Valea Jiului

 • 23 februarie 2012 la 06:06
  Permalink

  Mas bucura ca Vochitoiu sa ramana de caruta,sa ajunga iarasi sarac cum a fost inainte de a intra in politica.

  Răspunde
 • 23 februarie 2012 la 09:05
  Permalink

  Ei,cu specializarile astea facute asa „de ochii lumii” nu ar fi o problema !!!

  Răspunde
 • 23 februarie 2012 la 12:35
  Permalink

  Domnul Vochitoiu ar merita sa infunde puscaria pentru japca pe fondurile europene. Alo, Politia, OLAF, SRI, Mihai Razvan Ungureanu?

  Răspunde
 • 23 februarie 2012 la 15:38
  Permalink

  Stat de plata 4000 de lei, iei in mana 800 de lei. Rog frumos organele in drept sa repereze onoarea domnului Vochitoiu de la Euro Jobs care sigur ca nu face asa ceva cu angajatii dansului. Se poate sa sa creada ca un angajat Euro Jobs sponsorizat POSDRU (fonduri europene – POLITIA, SRI si alte obiecte ascultatoare)are pe fisa de plata mai mult decat o ia in mana? Va rog….Domnu Vochitoiu? NEXT!!!

  Răspunde
 • 23 februarie 2012 la 16:23
  Permalink

  Oare este vreo problema daca se arata ca Vochitoiu este sugativa UE? Adica sugativa POSDRU? Adica om de baza al celor care fura Uniunea Europeana, si acum Romania care trebuie sa puna banii pentru ce a furat Vochitoiu cand a facut „calificari”??? Cronica Vaii Jiului,te rugam sa faci o ancheta jurnalistica pentru a DEMONSTRA NEVINOVATIA EURO JOBS. Rugam Cronica Vaii Jiului sa se implice in a arata nevinovatia lui Haralanbie Vochitoiu!

  Răspunde
 • 23 februarie 2012 la 17:37
  Permalink

  Cita otrava aveti in voi. Daca face cineva ceva indiferent ca e Vochi, Ritzi, Maria, Lucretia etc, sariti in sus ca de ce face. Daca nu face, e prost ca nu face… Cum faceti voi cu Vochitoiu, asa a facut el cu Rtzi. Voi cu ce sinteti mai buni daca faceti la fel? Cum dreaq sa va mearga bine in viata cu atita rautate in voi. Voi sinteti in stare sa va spuneti parerea macar ca niste crestini care sa arate ca sinteti oameni… Sigur ca are bube Vochitoiu. Aratati unu care nu are Ca daca am cauta pe la primarii s-ar auzi zgomot de catuse, ca si pe la alte firme ca legile de kkat te indeamna ca alfel te omoara. Cind au venit investitori in Vale tot asa s-a sarit pe ei ca sint hoti. Asa ca nu mai vien nimeni.Ideia e ca puteti sa spuneti ce nu va place fara atita otrava si ura si asa aratati ca sinteti mai buni ca ei.

  Răspunde
 • 24 februarie 2012 la 16:55
  Permalink

  Foaie verde salba moale, leaga caii Simioane, de gard la Spitalu Mare. Esti corupt, date-n m.ta! Vochitoiule, plange puscaria dupa tine. Fi bun, fa-o sa taca, mergi la ea vreo 14-15 ani!

  Răspunde
 • 23 iulie 2012 la 12:08
  Permalink

  alooo…eurojobs….?unde sunt banii de pe cursurile de calificare ?sunt oameni care au absolvit in februarie cursul si asteapta si acum banii promisi..sau i-ati papat pe toti in campania electorala?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.