Reprezentantii mai multor institutii s-au intalnit, ieri, la ªcoala Generala nr. 4 din Vulcan, aacolo unde invata baietelul de 7 ani, care sufera de Sindromul Down si a carui mama a reclamat ca sunt supusi la grave abuzuri.

Reprezentanti ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Hunedoara, Inspectoratului ªcolar Judetean, psihologi, dar si reprezentanti si ai ªcolii Generale nr. 4 din Vulcan au analizat ieri, impreuna cu mama copilului, problema elevului de numai 7 ani, care sufera de Sindromul Down si au stabilit punctual pasii care trebuie urmati asa incat sa nu mai apara nici un fel de problema.

Copilul a fost inscris la o scoala de masa, avand toate avizele necesare, insa au aparut tot felul de probleme si acuze. „ªcoala nu l-a abuzat in nici un fel. Noi am incercat sa facem tot ceea ce este mai bine pentru acest copil. Doamna probabil este supra-solicitata pe problemele pe care le are si, din acest motiv, a interpretat altfel discutiile pe care le-am avut”,a  declarat, la finalul intalnirii, directorul unitatii de invatamant, Ecaterina Ilies.

Practic, saptamana trecuta a avut loc o noua discutie intre cadrele didactice si mama copilului. Din cauza bolii de care sufera, micutul – spune directorul institutiei de invatamant – nu se poate concentra mai mult de 15 minute. „Cand se plictisea, devenea agresiv cu colegii lui. I-am cerut mamei sa incerce sa rezolve aceasta problema si, probabil, a inteles gresit”, a mai spus sursa citata anterior. Este adevarat, insa, ca alti parinti nu au inteles situatia speciala a elevului de clasa I, insa, directorul ªcolii Generale nr. 4 spune ca scoala nu are nicio legatura cu aceste atitudini. Acum, s-a decis sa se mearga mai departe si s-au stabilit punctual responsabilitati atat pentru reprezentantii unitatii de invatamant, cat si pentru mama copilului, iar conlucrarea s-a luat, din nou, de la zero.

Reamintim ca acest caz a fost semnalat de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD ), care au reclamat ca baietelul in varsta de numai 7 ani si mama acestuia sunt supusi unor presiuni teribile pentru retragerea copilului din scoala in care invata ca elev in clasa I din cauza ca baietelul are Sindrom Down.

Reprezentantii CEDCD au reclamat faptul ca profesorii si conducerea scolii din municipiul Vulcan „folosesc toate metodele de intimidare pentru ca mama sa-si retraga baietelul cu Sindrom Down din clasa I. Il trimit acasa inainte de incheierea programului scolar, coalizeaza parintii impotriva minorului si a parintilor, ameninta, nu il integreaza in activitatile curiculare si extracuriculare si este mereu dat ca exemplu negativ”.

Carmen Cosman