2012 este primul an in care copiii de gradinita sunt supusi unor teste psihologice. Asa se va face trierea lor, in functie de competente si varsta, iar primii copii deja au ajuns la evaluatori. In Valea Jiului sunt astfel de centre in fiecare oras si parintii trebuie sa stie ca tot ceea ce are loc in cadrul evaluarii este confidential, dar se tine cont de varsta copilului.

„Parintii trebuie sa stie ca, daca micutul implineste 6 ani pana la 31 august 2012 si vrea sa il dea in clasa I, evaluarea copilului se va face la solicitarea in scris a tutorelui, ori parintelui, daca a frecventat grupa pregatitoare.

Daca nu a frecventat  grupa pregatitoare, dar evaluarea certifica faptul ca acel copil are deprinderile necesare, poate fi inscris in clasa I.

Daca, insa, parintele opteaza pentru clasa pregatitoare, copiii se evalueaza la cererea parintelui”, spune  Daniel Tivda, profesor evaluator.

In plus, daca este vorba despre un copil care implineste 6 ani intre data de 1 septembrie, pana la 31 decembrie 2012, atunci va urma clasa pregatitoare. Evaluarea si in acest caz se face la cererea parintelui si daca are aptitudini atunci va merge la clasa pregatitoare, iar daca in urma evaluarii se dovedeste ca nu are astfel de aptitudini, atunci ramane la gradinita in grupa mare.

Cei mici pot sta pe timpul evaluarii cu parintii si testarile se fac mai mult in joaca, iar pana acum, toti cei care au fost programati sa fie testati, au trecut cu brio testul.

„Sunt probe care vizeaza comportamentul socio-afectiv, care le evalueaza emotiile,capacitatea de a retine regulile unui joc, de a descrie un desen, adunari sau scaderi simple, ori aranjarea unor obiecte dupa diferite criterii. Nu am intalnit dificultati, iar pana acum am evaluat la Petrosani 9 copii”, a adaugat si  Diana Vladislav, un alt profesor evaluator.

Evaluarea psihosomatica este o modalitate de a afla competentele celor mici, de a le cunoaste capacitatile de adaptare la scoala si incearca sa elimine discrepantele dintre cei care au urmat gradinita si cei care intra direct in primul an de scoala.

Diana Mitrache