”În acest oras aflat parcã la capãt de lume, îsi desfãsoarã activitatea ªcoala Gimnazialã „ Sf. Varvara ” Aninoasa si ªcoala Gimnazialã Iscroni- structurã. Într- un oras în care drama socialã cauzatã de închiderea minei si apoi marcatã de criza economicã, aparitia abandonului scolar este inevitabilã”(…) – din motivarea proiectului educational.

Primul- ministru al tãrii, Victor Ponta, spunea nu cu mult timp în urmã, cã „ Avem nevoie de educatie si sãnãtate pentru a deveni o tarã puternicã”. Dar de la vorba spusã si pânã la ªcoala Gimnazialã „ Sf. Varvara” Aninoasa este o cale lungã, foarte lungã.

Directorul scolii, prof. Pascu Elena, împreunã cu Asociatia „ PRO ANINOASA ”, au initiat Proiectul educational de prevenire a abandonului scolar „ Dupã scoalã, pentru scoalã ”. Proiectul are ca si scop principal ca elevii, din familii aflate în dificultate, sã fie supravegheati si îndrumati pentru pregãtirea temelor si lectiilor din ziua urmãtoare, în cadrul scolii, de învãtãtori si profesori, dupã un program bine stabilit. Proiectul cuprinde si o documentatie privind  rezultatele elevilor în ultimii 3 ani, care este si semnalul de alarmã, semnal motivat si de situtia socialã si economicã pe care o traverseazã orasul Aninoasa.

Proiectul expune si aspectele actului educational si câtã rãbdare, vointã si devotament absolut necesare din partea dascãlilor pentru cunoasterea în parte a fiecãrei lumi ce înconjoarã fiecare elev.

5-1Proiectul educational de prevenire a abandonului scolar „Dupã scoalã, pentru scoalã”, este poate primul din Valea Jiului si selecteazã 2 grupe de elevi, câte una de la Aninoasa si Iscroni,  din ciclul primar, care în perioada anului scolar 2013- 2014, dupã orele de curs, vor desfãsura un program de activitãti specific  nivelului de dezvoltare, plãcut si

recreativ, urmat de pregãtirea temelor si lectiilor, pe parcursul a 5 ore în care elevii vor

servi si o gustare.

· În sprijinul proiectului s-au arãtat deschisi pentru sustinere, directorul general S.C. ApaServ S.A., ing. Costel Avram, directorul subfilialei de „Crucea Rosie ” Petrosani, ing. Felicia Necsa, prof. dr. ing. Radu Sorin de la Universitatea Petrosani, inspector Beatrice Popescu, din cadrul Primãriei Aninoasa, medicul sef de la Circa S.V.C.A.S.A. Petrosani, dr. Octavian Popescu, inpector de specialitate din cadrul Inspectoratului ªcolar Judetean Deva, prof. Iuliu Deldegan.

Sigur cã este important într- un demers sã fii inimos, dar nu este suficient pentru cã ar semãna cu o zicalã plinã de cinism ”Te iubesc, dar te omor cu foamea!”  Proiectul are nevoie de sustinere financiarã pentru a asigura gustarea elevilor selectati si plata cu ora pentru cadrele didactice ce vor supraveghea programul elevilor, 5 ore pe zi,  în cele 36 de

sãptãmâni ale anului scolar 2013- 2014.

”Trãim un moment actual unde pentru orice demers este nevoie de vointã politicã.

Nu este o entitate de pe altã planetã ci este omul politic de lângã noi. Tot lângã noi este omul din afara politicului, cu suflet mare, la care facem apel.

Primãria Aninoasa poate spijini proiectul doar cu logisticã, demersuri si îndrumare.

Acest apel cãtre vointa politicã si cãtre societatea civilã poate avea un rãspuns de sprijin cãtre Asociatia “PRO ANINOASA”, fãcând o donatie în bani la Banca Transilvania în contul RO93 BTRL RONC RT02 O772 2901, sau altfel de donatii, sunând la numãrul 0722- 509144” – se spune în apelul lansat de initiatorii proiectului.

Ileana Firtulescu